Fudbal

OTVOREN PELEOV KOVČEG NA CENTRU TERENA: Proneće ga kraj kuće njegove majke, biće sahranjen na DEVETOM spratu!

Autor Mladen Šolak

Kovčeg sa telom najvećeg fudbalera napustio je bolnicu, a poznati su i detalji oproštaja nacije od njega, kao i sahrane.

Izvor: Profimedia/Fernanda Luz / Anadolu Agency

Veliki Pele, "kralj fudbala", preminuo je krajem 2022. godine, a kovčeg sa njegovim telom izložen je u ponedeljak na stadionu Santosa, u Sao Paulu. Klub u kojem je igrao čak 18 godina oprašta se od svoje i svetske ikone, a aktuelni i bivši fudbaleri prilaze da ljube Pelea u otvorenom kovčegu.

U prisustvu članova porodice, predsednika FIFA Đanija Infantina i niza Peleovih srodnika, prijatelja i poštovalaca, bivši reprezentativac Brazilac Seržinjo Čulapa (69) uslikan je kako se dirljivo oprašta od verovatno najvećeg fudbalera u istoriji.

Predviđeno je da Peleovo telo bude izloženo na centru Santosovog terena 24 sata i očekuje se da hiljade dođu i oproste se od velikana svetskog sporta. Kada kovčeg bude odnet sa stadiona "Vila Belmiro", u predgrađu Sao Paula, biće pronet ulicama Santosa i proći će ispred doma Peleove 100-godišnje majke, Seleste.

Pele je preminuo u bolnici "Albert Ajnštajn" posle duge borbe sa rakom, a njegovo telo je izneto iz bolnice u ponedeljak ujutru. Predviđeno je da Pele bude sahranjen na "uspravnom groblju" - Nekropola Ekumenika. Ona je sagrađena 1984, visoka je 32 sprata i ima oko 16.000 grobnih mesta. U Ginisovoj je knjizi rekorda zbog toga što je najviše groblje na svetu.

Izvor: Profimedia/Fernanda Luz / Anadolu Agency

Pele će biti sahranjen na devetom spratu i to na svoju želju, koju je izrazio 2003. godine, kada je odlučio da počiva baš na tom spratu zbog uspomene na broj na dresu koji je njegov otac nosio kao igrač.