Fudbal

"LUDAK" SE VRAĆA - VEĆ PRIČAO SA GAZDOM! Da li će uspeti što nisu Anćeloti, Benitez, Martinez, Kuman?

Autor Mladen Šolak

Poznati argentinski stručnjak mogao bi da se vrati u Premijer ligu

Izvor: Twitter/@LUFC/Printscreen

Poznati argentinski trener Marselo Bijelsa (67) mogao bi da bude novi trener Evertona. On je o tome pregovarao sa gazdom kluba Farhadom Moširijem, koji je minulog vikenda gledao poraz od Vest Hema, a potom se rastao sa dosadašnjim menadžerom prvog tima, Frenkom Lampardom.

Bijelsa je bez tima od februara 2022. godine, kada se rastao sa Lidsom posle četiri godine. U Lidsu je postao ljubimac navijača, heroj grada u kojem je dobio i ulicu, a uveo je taj tim u Premijer ligu posle 16 godina. Takođe, bio je proglašen i za najboljeg menadžera u Čempionšipu 2020. godine.

Prethodno je sa manje ili više uspeha vodio Lil, Lacio, Olimpik Marsej, Bilbao, Čile i reprezentaciju Argentine. Sudeći prema pisanju engleskih medija, on je "prvi pik" uprave Evertona za Lampardovog naslednika, mada je i pre nego što prihvati posao apsolutno jasno da će imati strahovito težak posao. "Karamele" se bore za opstanak i pitanje je koliko će ekipa biti u stanju da odmah zaigra njegov fudbal visokog tempa i da se njime zadrži u najvišem rangu, u kojem je još od 1954. godine.

Everton je trenutno pretposlednji na tabeli, sa 15 osvojenih bodova, koliko ima i "fenjeraš" Sautempton. Vulverhempton je prvi tim iznad crte i ima 17 osvojenih bodova.

Everton su prethodnih godina vodili Frenk Lampard, Dankan Ferguson (privremeno), Rafael Benitez, Karlo Anćeloti, ponovo Dankan Fergusom (takođe privremeno), Marko Silva, Sem Alardajs, Ronald Kuman, Roberto Martinez... I niko nije bio uspešan kao Dejvid Mojes, koji je sedeo na klupi ekipe čak 11 godina i stvorio temelje klubu na kojim su mnogi očekivali veće uspehe, ali se oni nisu dogodili.