Ponovo...

BIO JE ZVEZDINO NAJTALENTOVANIJE DETE, SAD JE BOMBA U REPUBLICI SRPSKOJ: Novi početak Filipa Jankovića - igra DRUGU ligu

Autor Dušan Ninković

Ovakav fudbalski put niko nije mogao da mu predvidi, a očekivanja Crvene zvezde i Filipa Jankovića nisu ostvarena.

Izvor: MN Press

Nekada najveći talenat Crvene zvezde, danas iskusan fudbaler koji karijeru pokušava da oživi u Prvoj ligi Republike Srpske! Filip Janković (28), svojevremeno uzdanica beogradskih crveno-belih, novi je fudbaler Laktaša, tima koji ima velike ambicije u prolećnom delu sezone. Janković je u novom klubu već predstavljen sa brojem 25, a od njega se očekuje da u narednih šest meseci na terenima u Republici Srpskoj pokaže delić talenta o kojem se pričalo pre desetak godina.

Dok je trener Crvene zvezde bio Robert Prosinečki, mladi Janković označen je kao najveći talenat crveno-belih. Na evropskom meču protiv Ventspilsa 2011. godine dobio je priliku da zaigra u društvu odraslih sa samo 16 godina, šest meseci i 18 dana. Postao je tog dana najmlađi igrač Crvene zvezde u evropskim takmičenjima, ali se u međuvremenu "izgubio" u seniorskom fudbalu...

Nakon odlaska iz Crvene zvezde 2013. godine Filip Janković je potpisao ugovor sa italijanskom Parmom, ali tamo nije uspeo da ostavi dubok trag. Jednu sezonu proveo je na pozajmici u Kataniji, a zatim igrao za Kolečio, Domžale, Radomlje, Ekstramaduru, na pozajmici u B timu Kordobe, Triglav iz Kranja, Iliriju i na kraju Mladost iz Podgorice.

Kao fudbaler Crvene zvezde bio je redovan u mlađim kategorijama reprezentacije Srbije, a selektor Veljko Paunović pomalo neočekivano mu je dao drugu šansu u nacionalnom timu 2015. godine. Iako su Filipove avanture po Evropi već počele, Paunović je odlučio da ga povede na Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina, pa je Filip Janković sa vršnjacima postao svetski prvak na Novom Zelandu. Ipak, njegov doprinos tamo nije bio prevelik, a on kasnije nije oblačio dres reprezentacije.