Ponos!

ZVEZDA U SVETSKOM VRHU - ISPRED ROME, LACIJA, BAJERA, VILJAREALA... Velikani daleko iza, evo koje mesto zauzima!

Autor Dušan Ninković

Fantastični rezultati srpskih klubova plasirali su ih u sam vrh svetskog fudbala, daleko ispred nekih velikih imena.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kakvo priznanje za srpske klubove - iako mnogi navijači ne cene previđe Superligu Srbije, istraživanje specijalizovanog sajta "Opta" pokazuje da se beogradski večiti rivali odlično kotiraju u svetskim okvirima. Po računici ovog sajta, Crvena zvezda je trenutno na 31. mestu najboljih svetskih timova, dok Partizan zauzima 68. poziciju na listi!

Ovakav rezultat posebno dobija na značaju kada se vidi kakve su ekipe ostale iza Zvezde i Partizana. Primera radi, crveno-beli su bolje plasirani od Rome i Lacija, a zatim i od Betisa, Bajera, Atalante, Viljareala, Lila i drugih timova koje povremeno gledamo u samoj završnici nekog od evropskih takmičenja.

Sa druge strane, iza Partizana su timovi kao što su praška Slavija, šampion Južne Amerike Flamengo, pa čak i Fulam za koji nastupaju Aleksandar Mitrović i Saša Lukić. Od velikih imena klubu iz Humske u leđa gleda i Rendžers, koji je plasiran tek na 82. poziciju. Pogledajte kako izgleda tabela 100 najboljih, po rangiranju specijalizovanog sajta Opta:

Pored srpskih timova na listi 100 najuspešnijih je još samo jedan klub iz bivše Jugoslavije. Reč je o Dinamu iz Zagreba, dugogodišnjem šampionu Hrvatske i redovnom učesniku evropskih takmičenja. Iako su Zagrepčani trenutno u maloj krizi zbog promena u upravljačkoj strukturi kluba, oni na ovom spisku zauzimaju respektabilno 51. mesto.

Što se tiče samog vrha tabele, kao prvoplasirani tim naveden je Bajern iz Minhena, drugo mesto drži Mančester siti koji se ovih dana bori protiv optužbi, a treće mesto pripada Napoliju koji je na dobrom putu da osvoji titulu posle dugo vremena. Četvrto i peto mesto drže Barselona i Real, slede Liverpul i Arsenal, a tek onda PSŽ koji u napadu ima ubitačan trio Nejmar - Mbape - Mesi. Devetu poziciju je zauzeo Inter, dok je pomalo šokantno na desetom mestu RB Lajpcig. Na samom dnu liste, kao 100. najbolji klub u Evropi, plasiran je Sasuolo koji trenutno zauzima 15. poziciju u Seriji A.