MONDO TEMA

TITULA? PARTIZAN MORA DA PAZI I NA 2. MESTO! Tri tima mu bliža nego oni Zvezdi, a ulog je Liga šampiona!

Autor Milutin Vujičić

Partizan je u istom trenutku prošle sezone imao pet bodova više u odnosu na Crvenu zvezdu, a sada su oni na "minus 11". U takvoj konstelaciji snaga teško je očekivati da mogu do titule, a sada ih brine i ugroženo drugo mesto.

Izvor: MN Press/Sofascore.com/Printscreen

Partizan je razočarao navijače pošto je deklasiran u meču protiv novosadske Mladosti (4:0), za najteži poraz u domaćem prvenstvu u poslednjih pola veka, zbog čega je i trener Gordan Petrić snuždeno prokomentarisao da je u pitanju "bruka", ali da se nada da će se njegova ekipa vratiti na pravi put. Moraće da se izdignu kako znaju i umeju već za pet dana jer ih u četvrtak čeka meč šesnaestine finala Konferencijske lige protiv Šerifa u Moldaviji, dok je "iza ugla" i večiti derbi sa Crvenom zvezdom koji bi mogao da odluči šampionsku trku. Ako već nije odlučena...

Taman što se Partizan kako-tako primakao Crvenoj zvezdi posle prvog prolećnog kola - sa deset na osam bodova zaostatka - ta razlika je opet uvećana na ogromnih 11. Nakon istog broja utakmica prošle sezone (21), završen je jesenji deo sezone i tada je Partizan otišao na odmor sa "plus pet" u odnosu na Crvenu zvezdu, a kako to nije uspeo da odbrani tokom proleća, tek sada je teško očekivati da može da stigne dvocifrenu prednost.

Neće i ne smeju u Humskoj da odustaju dok god postoji i teorijska šansa da se stigne Crvena zvezda, igra se još 15 kola i u igri je 45 bodova, međutim u ovoj istorijskoj sezoni srpskog fudbala za Partizan sada postaje važno da ako ne može do titule - mora makar da odbrani drugo mesto na tabeli.

Ono sa sobom donosi učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona (od trećeg kola staze "ligaša"), gde čak i ako ispadnu imaju velike šanse da igraju Ligu Evrope, takmičenje koje je ipak na višem nivou od Konferencijske lige u kojoj Partizan igra već dve sezone. U slučaju plasmana u Ligu šampiona, novac koji bi stigao u Humsku zalečio bi mnoge brige, pa i doveo do toga da se zaboravi na nezapamćenu bruku protiv fudbalera sa Satelita, međutim nisu jedini kojima su se oči "zacaklile" na pomisao o 15+ miliona evra od UEFA.

Partizan sada u odnosu na trećeplasirani TSC "beži" samo četiri boda, dok su u igri za najviši plasman još i Čukarički i Vojvodina. Klub sa Banovog brda ima pet bodova manje od Partizana, dok je Vojvodina tu u najtežoj situaciji na "minus devet", ali je to i dalje manji minus u odnosu na onaj koji imamo između prvoplasiranog i drugoplasiranog.

Interesantno je da će Partizan do kraja "regularnog" dela sezone u Superligi igrati u gostima protiv Crvene zvezde, Vojvodine i Čukaričkog, dok će izvesno u plej-ofu sa ovim timovima - uz i TSC - još jednom ukrstiti koplja. To govori i da se Partizan trenutno i sam pita za svoju sudbinu i ukoliko bude pravi uspeće da "odbrani" drugo mesto - ko zna možda napadne i prvo ukoliko Zvezda zapadne u krizu - ali ako se nastavi letargija kakva je viđena protiv "gatovaca", u tom slučaju je i vicešampionska pozicija ugrožena.

Podsetimo da se Čukarički ozbiljno pojačao tokom zime (Luka Stojanović, Radovan Pankov, Zoran Popović), a da su Vojvodina i TSC još letos napravili odlične ekipe sa dobrim trenerima - i očuvali ih - dok je naravno uvek veliki motiv da se "ubacite" između večitih rivala. Poslednji je to uspeo Radnički iz Niša 2019. godine.

TABELA: Crvena zvezda 57, Partizan 46, TSC 42, Čukarički 41, Vojvodina 37, Novi Pazar (-1) 34, Voždovac 34, Radnički KG 25, Kolubara 24, Radnički Niš (-1) 20, Napredak 19, Javor (-1) 19, Spartak (-1) 18, Mladost 18, Mladost GAT 16, Radnik 11.