Oporavak!

POČINJE PARTIZANOVO EVROPSKO PROLEĆE: Petrićeve promene posle debakla, nemiri u Moldaviji i gde je prenos meča?

Autor Dušan Ninković

Partizan je dočekao proleće u Evropi, a sada će igrati jedan od najudnijih mečeva u klupskoj istoriji - nkon optužbi na račun Rusa, deportovanja navijača i zaključavanja stadiona.

Izvor: MN Press

Debakl u Superligi je prošlost - Partizan mora da se "sabere". Crno-beli će nakon bolnog poraza od Mladosti imati priliku da to u Evropi, na gostovanju moldavskom Šerifu. U okviru prve runde nokaut faze Konferencijske lige srpski vicešampion će igrati jedan od najčudnijih mečeva u sezoni.

Uvertira za ovaj susret bile su neobične odluke moldavskih vlasti. Oni smatraju da je ugrožena bezbednost u čitavoj državi, kao i da ruske obaveštajne službe pokušavaju da izazovu nerede i svrgnu sa vlasti aktuelni režim. U centru toga ni kriv ni dužan našao se Partizan, kojem je trenutno samo do fudbala i povratka na pobednički kolosek.

Da li će iskoristiti priliku u Kišinjevu, daleko od Tiraspolja u kojem Šerif inače igra domaće mečeve? Bez navijača, iako su čak i neki fanovi crno-belih krenuli na put pa morali da se vrate kada ih kao pretnju po državu dočekala policija? Protiv tima koji ni sam nije svestan svojih limita i u gotovo svakom prelaznom roku prebaci u Evropu novu grupu afričkih fudbalera od kojih očekuje da se prodaju za više miliona? Ali, da krenemo redom...

KAKVA JE SITUACIJA U ZEMLJI?

Izvor: YouTube/FK Partizan Beograd/Screenshot

Tokom utorka je stigla vest da je obustavljen vazdušni saobraćaj iznad Moldavije, a zatim se i spekulisalo zbog čega se to dogodilo. Meč Šerifa i Partizana bio je pod znakom pitanja u jednom trenutku - tada se mislilo i da Srbi ne mogu da uđu u ovu evropsku državu - ali se UEFA oglasila i za MONDO objasnila kakva je situacija.

Po svemu sudeći fudbal će moći da se igra, ali ne u pravoj atmosferi. Šerif ne igra u svom Tiraspolju koji je prestonica samoproklamovane Transnistrije već u Kišinjevu koji je glavni grad čitave Moldavije, a tribine će biti zaključane. Na početku je prodaja karata išla veoma slabo, a zatim je i obustavljena zbog problema koji su mogli da nastanu u čitavoj zemlji.

Za sada se zna da je Partizan potpuno spreman za meč i fokusiran na evropski izazov - u tom raspoloženju krenuli su na put. Sa druge strane, bokserski klub iz Budve zadržan je na granici, a zatim deportovan nazad letom sa presedanjem u Istanbulu. 

ŠTA ČEKA PARTIZAN?

Izvor: MN Press

Pre svega, crno-bele će u Moldaviji dočekati tim koji je potpuno van takmičarskog ritma. Poslednji zvaničan meč Šerif je odigrao početkom novembra, a od početka februra imaju tek dve prijateljske utakmice i nemaju pobedu na njima. Posle dvomeča sa Partizanom sledi im još desetak dana pauze, meč Superkupa Moldavije, pa tek onda nastavak prvenstva - 12. marta! Praktično, četiri nedelje nakon prvog okršaja sa crno-belima.

Zbog toga Šerif ne bi trebalo da je u sjajnom formi, ali možda će svežina biti njihov adut. I tokom januarskog prelaznog roka angažovali su nekoliko fudbalera koji se uklapaju u klupsku politiku - mladi i talentovani igrači koje planiraju da prodaju na zapad Evrope. Tokom zimskog prelaznog roka u klub su stigli fudbaleri iz Zimbabvea, Gabona, Maroka, Burkine Faso i na kraju Argentine, čisto da ne budu svi Afrikanci. Koliko su uigrani...

U krajnjoj liniji, Partizan i ne treba da razmišlja o tome. Nakon šamara koji je boleo u Superligi, a koji nam je analizirao trener Mladosti, crno-beli moraju da misle o sebi. Neće najveća misterija za Gordana Petrića biti kako zaustaviti Nigerijca Rašida Akanbija ili šta uraditi da da pozajmljeni igrač Standarda iz Liježa Abdul Tapsoba ne postigne gol. Partizanu treba da vodi računa o svojoj igri i bude na nivou evropskih mečeva od prošle jeseni.

KADA SE IGRA I GDE JE PRENOS?

Izvor: MN Press

Meč Šerifa i Partizana igra se u četvrtak od 21.00, kao i još sedam utakmica u ovoj fazi takmičenja. Pobednici ovih duela pridružiće se ekipama koje su bile prvoplasirane u svojim grupama Konferencijske lige i zatim kao 16 najboljih timova ovog takmičenja nastaviti da se bore za evropski trofej. Direktan prenos na televizijama Arena sport i RTS, a tekstualni prenos meča možete pratiti uz MONDO.