ŠTETA!

PRVAK SRBIJE NE IDE DIREKTNO U LIGU ŠAMPIONA: Katastrofa za srpski fudbal, NAJGORA sezona u poslednjih sedam godina!

Autor Milutin Vujičić

Srpski klubovi će samo jednu sezonu na raspolaganju imati direktno mesto u Ligi šampiona.

Izvor: MN Press/UEFA/Screenshot

I pticama na grani je poznato da je u toku istorijska sezona Superlige jer prvaku donosi direktno učešće u Ligi šampiona, viceprvaku mesto u kvalifikacijama elitnog takmičenja, dok će još tri naša tima osetiti "evropske čari" u kvalifikacijama za Ligu Evrope (osvajač Kupa) i Konferencijske lige (četvrti i peti na tabeli). Ipak, i pre nego što smo počeli da se navikavamo na ove benefite - hladan tuš za srpske klubove.

Ne samo da UEFA drastično menja svoj sistem od 2024/25, nego je Srbija na korak da izgubi direktno mesto u Ligi šampiona. Nakon eliminacije Partizana od Šerifa u šesnaestini finala Konferencijske lige, Srbija je ostala bez predstavnika u Evropi i tako "podvlačimo crtu" sa 32,375 osvojenih koeficijentnih bodova. Posle najlošije evropskoj sezoni za srpske klubove u poslednjih sedam godina, izvesno je da će nas Turci prestići i poslati nas na 12. mesto UEFA liste i da ćemo izgubiti privilegiju "direktno mesto u Ligi šampiona".

Turci imaju 31,500 bodova, i još tri predstavnika u UEFA takmičenjima (Fenerbahče, Bašakšehir i Sivaspor), što će reći da gotovo ne postoje šanse da nas ne preskoče. I dalje bi Srbija ostala na pet predstavnika u Evropi, čak i dva u Ligi šampiona, ali bi to ipak bile kvalifikacije što je ogromna razlika. Istovremeno, neće biti ni lako odbraniti 12. mesto ako se ponovi ovakva sezona...

Uz to, pet mesta u Evropi donosi i do velike promene kada je u pitanju računanje koeficijenta. Sada će se svi osvojeni bodovi deliti sa pet, umesto sa četiri, a odavno je poznato da srpskom koeficijentu praktično doprinose samo "večiti" - Crvena zvezda i Partizan. Niko od ostalih klubova nije bio ni blizu grupne faze nekog UEFA takmičenja, što bi nam i te kako pomoglo u novoj konstelaciji stvari.

Podsetimo, srpski klubovi su ove sezone osvojili 5,375 bodova za nacionalni koeficijent, a najviše su pomogle partije Partizana (tri boda). Crvena zvezda je osvojila 1,625 bodova, Čukarički je dodao 0,500, a Radnički još 0,250.