PORUKA SA MARAKANE

MORAJU I DRUGI KLUBOVI DA SE UKLJUČE! Ostali smo bez VIZE za Ligu šampiona, oglasio se trener Zvezde: Nema pokrivanja...

Autor Milutin Vujičić

Miloš Milojević govorio je i o srpskom fudbalu koji će ostati bez direktnog mesta u Ligi šampiona od 2024/25.

Izvor: ATA Images/Bane T. Stojanović

Sve je izvesnije da će Superliga Srbije izgubiti privilegije na kojima su godinama radili srpski klubovi. Posle šokantnog ispadanja Partizana iz Evrope čini se da će naše prvenstvo pasti na UEFA listi sa 11. na 12. mesto, što sa sobom povlači i određene posledice. Srbija će izgubiti direktno mesto u grupnoj fazi Lige šampiona od sezone 2024/25, odnosno samo će aktuelna sezona u Superligi doneti šampionu "preskakanje" kvalifikacija u elitnom takmičenju.

To je posledica loših igara srpskih klubova ove sezone u Evropi. Bila je to najgora godina za srpski fudbal u poslednjih sedam sezona, a najviše bodova doneo nam je Partizan (3,000), odnosno Crvena zvezda daleko manje nego što su nas navikli u prethodnom periodu (1,625). Međutim, ne mogu samo "večiti" da vuku srpski fudbal iz godine u godinu, potrebno je da se uključe i ostali klubovi čiji su izlasci u Evropu za sada bili na nivou statističke greške, na šta je apelovao i trener Miloš Milojević pred meč sa Javorom.

"Moramo da od grupne faze imamo više timova, to je sve povezano i posledica nečega. Zvezda i Partizan ulažu najviše, imaju najbolji igrački kadar, mi smo poslednih šest godina u Evropi, večiti rival ima dobar trend u poslednje dve-tri sezone i zato smo skupili poene, ali trebaju nam i treći i četvrti predstavnik", zavapio je Milojević i dodao:

"Nema pokrivanja rezultatima, jer i kad je najbolje treba analizirati. Upravo to treba i učiniti sad, napraviti analizu zbog čega nemamo predstavnika na proleće u Evropi. Da li nam nedostaju kvalitetne utakmice sa brzom podlogom, kao što svi igraju u Evropi, sa prepoznatljivom tranzicijom i visokim intenzitetom? Svi koji smo uključeni u rad srpskog fudbala treba da mislimo o tome, i lično se nadam većem uspehu sledeće godine".

Podsetimo, prethodne sezone Čukarički je doneo 0,500 bodova u nacionalni koeficijent, a Radnički tek 0,250. Problematično je što će od iduće sezone u Evropi igrati pet naših klubova i zbog toga će se koeficijent deliti na pet i preti nam još veći pad na UEFA listi ako ostali timovi "ne povuku".