INTERVJU!

INTERVJU - SRBIN OTKRIO RECEPT ZA ROBERTA LEVANDOVSKOG! Srđan srušio Barselonu i priznao nam tajnu: Samo je JEDAN način!

Autor Dušan Ninković

"Verovali smo u čudo, da možemo da ih dobijemo. Mnogo nam znači to kad jedna Barselona ne može da ti da gol", rekao je štoper Almerije Srđan Babić u razgovoru sa Goranom Arbutinom iz banjalučke redakcije portala MONDO.

Izvor: MN Press

Proteklog vikenda videli smo nekoliko iznenađenja u "ligama petice", a jedno od najvećih priredila je Almerija koja je savladala Barselonu na svom terenu golom Traorea. Novajlija u španskoj La Ligi, koji se bori za opstanak, prekinuo je niz od sedam pobeda Katalonaca i pobedom nad liderom na tabeli ujedno prekinuo svoju crnu seriju od tri vezana poraza. Pobedi crveno-belih veliki doprinos dao je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Srđan Babić koji ističe da njegova ekipa nije imala izbora nego da ide na pobedu protiv Barselone.

Reprezentativac Srbije imao je izuzetno težak zadatak na ovom meču, jer je bilo potrebno zaustaviti Roberta Levandovskog i ofanzivnu moć koju poseduje Ćavijeva ekipa. almerija je rpvi tim u prvenstvu koji im je odoleo, pa smo Srđana Babića morali da ispitamo za recept!

"Imali smo par utakmica u kojima nismo baš blistali, pa kad 'dogori' do kraja moraš da se čupaš i protiv najboljih. Uvek kad se pobedi lider to je iznenađenje, pobede nad Barselonom ili Realom se ne dešavaju svaki dan, retko ko može da ih dobije. Bila je teška utakmica, ali verovali smo od prvog trenutka da možemo do tog čuda, da možemo da pobedimo i uspeli smo", kaže Banjalučanin u redovima Almerije za MONDO.

Barselona je na ovom meču imala priliku da trijumfom poveća prednost nad Real Madridom koji je odigrao 1:1 sa Atletiko Madridom na Santjago Bernabeuu. "Nismo mnogo ni razmišljali o njima, imali smo dosta vremena da se spremamo od utakmice sa Đironom. Bila je duga sedmica posle onog poraza, imali smo devet dana i dosta rada je iza nas u tom periodu. Stvarno smo spremili svaki detalj utakmice i to se isplatilo. Nismo gledali ni Real ni Barselonu, ni to ko koliko beži, gledali smo samo nas i znali smo da moramo da osvajamo bodove, a sad da li su to najveći lili nisu... Cele sezone igramo kod kuće odlično, ali nam fale bodovi na strani i to je ono što nas trenutno dosta koči“, istakao je Babić i dodao da je Almerija uspela da iznenadi favorita.

"Juče smo izašli drugačije, 4-4-2 po prvi put ove sezone. Dosad smo igrali u drugačijim formacijama, promenili smo to u 4-4-2 i malo smo iznenadili Barselonu, nisu se nadali da ćemo da izađemo sa dva napadača. Stvarno smo dobro pripremili utakmicu i svako je maksimalno odradio svoj deo posla. Bez pomoći svih 11 igrača ne može se dobiti Barselona".

"Na Gudeljove golove sam već navikao"

Nemanja Gudelj i njegova Sevilja proteklog vikenda nisu bili toliko uspešni pošto su poraženi na svom terenu od Osasune 3:2. Ipak srpski reprezentativac uspeo je da postigne prelep pogodak za Sevilju, što prema Babićevim rečima, više i nije neko iznenađenje.

"Navikao sam na golove Gudelja, ništa me ovo nije iznenadilo. Imao je tri-četiri ovakva gola ove sezone, stvarno je fantastičan gol dao", prokomentarisao je Babić.

Almerija je povela sredinom prvog poluvremena, a onda uspela da tu prednost sačuva do kraja utakmice i postane prva ekipa u La Ligi kojoj Barselona ove sezone nije zabila gol. Pritisak Barselone pogotovo u finišu meča bio je ogroman, ali je Almerija odolevala, a Babić i njegovi saigrači emotivno su doživljavali svaki odbranjeni napad, svaku osvojenu loptu.

"Dosta nam je to značilo, znali smo da moramo defanzivno mnogo stvari da popravimo posle Đirone i znali smo šta će nas očekivati u ovoj utakmici. Nismo mnogo utakmica ove sezone završili bez primljenog gola, ali evo na najbolji mogući način smo završili utakmicu sa Barselonom. Mislim da je Barselona svima ove sezone dala gol, ne postoji ekipa kojoj nije zabila. Mnogo znači to da jedna Barselona ne može da ti da gol. Znali smo da će imati posed i tih 70 odsto nije sporno, to ne može da se promeni, ne možeš to da im oduzmeš. Ali dosta su nam značili ti naši blokovi izbačene lopte, bilo je preko 40 šuteva sa strane. Zadnjih 20 minuta je bilo baš teško, sa osam igrača su na kraju napadali, ubacili su Arauha, Garsiju... Arauho je bio drugi špic sa Levandovskim, još jedan igrač od metar i devedeset, nije bilo nimalo lako ali smo na kraju uspeli i zaslužili smo da uzmemo tri boda“.

Babić igra svoju prvu sezonu u španskoj La Ligi, a nakon duela sa Karimom Benzemom, osetio je i kako je igrati protiv Roberta Levandovskog.

"O Levi ne treba trošiti reči. Prvi je strelac lige, beži Benzemi, 4-5 golova čini mi se, jedan od najboljih napadača sveta bez sumnje. Ako mu se da i malo slobodnog prostora on će to iskoristiti, ali juče smo ga baš dobro odsekli. Nije imao nijednu upotrebljivu loptu, to je neki recept za Levandovskog - da ne dira uopšte loptu tokom utakmice (smeh)", rekao je Babić.

Almerija - Barselona 1:0
Izvor: YouTube/Arena sport TV

Svestan je reprezentativac Srbije da njegovu ekipu tek čeka mnogo posla u nastavku sezone. "Ove sezone čini se 40 bodova će biti malo za opstanak. Imamo 15 kola do kraja, imamo 25 bodova, prošle sezone se sa 37 bodova opstajalo u ligi, ove sezone nema šanse da bude tako. Dosta je i ujednačena liga, evo i Valensija je u zoni ispadanja. To sve govori. Sevilja deli s nama 14-15. mesto, svako svakog može da pobedi. Sa dve pobede kad vežeš blizu si toga da se boriš za Evropu. Do kraja sezone svašta može da se desi, od ispadanja do Evrope možeš u dva kola doći. Svi su se probudili u ovom delu sezone, jedan loš rezultat te baca dole, a dobar te diže na sredinu tabele“, rekao je Babić.

Nekadašnji fudbaler Vojvodine, Crvene zvezde i još nekoliko inostranih klubova zna šta treba da se desi u nastavku sezone. Dodao je Srđan Babić da ovaj trijumf nad Barselonom mora da se 'zaboravi'. "Imamo sada dobar raspored, ali moramo da zaboravimo sve, nema euforije, pa dva boda smo od ispadanja. Naravno nije isto kad pobediš Barselonu i bilo koju drugu ekipu, ali opet su to 'samo' tri boda, nije više. Moramo da pokušamo da pobedimo Viljareal i Sevilju, iako su veće ekipe od nas, ali samo tako možeš da ostaneš u ligi. Jednostavno moramo da izađemo bez straha, kao protiv Barselone“, zaključio je defanzivac Almerije.

(MONDO.ba - Goran Arbutina)