Fudbal

KO JE ARBITAR NA VEČITOM DERBIJU? Sudijski ekspert se oglasio: "Konačno smo prestali sa tim, vreme za PROMENU"

Autor Nemanja Stanojčić

Aleksandar Živković sudiće na 169. večitom derbiju, a o tome je pričao Zdravko Jokić.

Izvor: MN Press/Arenasport/printscreen

Sudija za 169. večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana je Aleksandar Živković. Oglasila se i Sudijska komisija i donela odluku koja je mnoge iznenadila. Biće to prvi put za ovog arbitra da sudi meč između dva najveća srpska kluba. O tome je pričao bivši sudija i ekspert za suđenje Zdravko Jokić.

On je oduševljen zbog činjenice da će na centru biti neko nov i da će imati šansu za dokazivanje. "Milo mi je da smo se oslobodili običaja da se delegiraju iste sudije, opterećujemo ih i ne dozvoljavamo mlađim arbitrima da sazrevaju i napreduju kroz teže utakmice. Mlad, perspektivan, ozbiljan, prilazi tako svakom meču. Trudi se da bude dobar, nije imao nekih propusta. Jedino što je pritisak veliki. U ovoj situaciji, posle neuspeha Partizana mislim da je razlika velika, ne bi trebalo da bude opterećenje za sudiju", rekao je Jokić za "Arenu sport".

Razlika između "večitih" je 13 bodova posle remija crno-belih sa Radničkim 1923, pa je usledilo pitanje i da li je možda zbog toga šansu dobio neko drugi. "Oni su njega odredili pre meča u Humskoj. Stav je Komisije da se što više različitih sudija, kao u Španiji recimo. Imali smo Mažića i Babarogića ili Ristića i Radojčića koji su sudili deset i više derbija. To je opterećenje. Odluka je dobra, samo da se oslobodi pritiska i treme", poručio je Jokić.

Aleksandar Živković sudio je Partizanu 10 puta i crno-beli su u tim mečevima ostvarili osam pobeda, uz dva remija, dok je Zvezdi sudio devet puta i skor crveno-belih u tim utakmicama je osam pobeda i remi. U petak će njegov tim činiti pomoćne sudije Dragan Bogićević i Bojan Banović, kao i četvrti sudija Stanko ostraćanin, VAR sudija Momčilo Marković i AVAR Milan Mihajlović.