POZNATO

PIKSI ODUŠEVIO HRVATSKU! Isplivali glasovi za NAJBOLJEG fudbalera sveta - njih su podržali Stojković i Tadić!

Autor Milutin Vujičić

Dragan Stojković Piksi i Dušan Tadić dali su glasove u tradicionalnom izboru za fudbalera sveta.

Izvor: Kurir/Dado Đilas

Lionel Mesi proglašen je za najboljeg igrača sveta u izboru FIFA ispred Kilija Mbapea i Karima Benzeme. S obzirom na to da se nagrada odnosi na kalendarsku 2022, u kojoj je Mesi osvojio Svetsko prvenstvo, nije iznenađenje što je trijumfovao ispred Benzeme, osvajača "Zlatne lopte" nakon podizanja pehara Lige šampiona, odnosno klupskog saigrača Mbapea koga je pobedio u finalu Mundijala.

Mesi je ubedljivo najviše glasova dobio i od selektora, kapitena, novinara, kao i navijača, a favorizovali su ga i srpski predstavnici - Dragan Stojković i Dušan Tadić.

Tako je Piksi kao svog prvog favorita stavio Lionela Mesija, i dodelio mu pet bodova, tri je dobio Kilijan Mbape, dok je jedan išao na adresu hrvatskog kapitena Luke Modrića. U konačnom zbiru Modrić je bio četvrtoplasirani, a srpski selektor je podržao Balkanca i tako verovatno oduševio komšijsku Hrvatsku. U više navrata je Stojković isticao da poštuje Modrića, pa na kraju ovaj glas i ne čudi.

Što se tiče Tadića, glasao je baš kako je i glasio glavni poredak: Mesi, Mbape i Benzema. Za razliku od prethodnih godina kada je bilo mnogo čudnih glasova, ovoga puta nije bilo "bisera", s tim da vredi istaći da je Džud Belingam, ako se pita kapiten Gvajane, najbolji fudbaler za 2022. godinu. Takođe, selektor Španije Luis de la Fuente nije glasao ni za jednog od igrača sa podijuma, nego redom: Alvarez, Belingam i Modrić.

Interesantno, Mesi je glasao za Nejmara kao najboljeg igrača godine, Mbapea kao drugoplasiranog, a Benzemu mu je na trećem mestu, međutim pošto se Francuz naljutio - nije ni došao na ceremoniju.