Fudbal

PONIŽAVANJE! LIVERPUL - MANČESTER JUNAJTED 7:0! Hoćete najbolji fudbal i derbi na svetu? Upalite Premijer ligu!

Autor Mladen Šolak

Rekordna pobeda Liverpula nad Mančester junajtedom

Liverpul je deklasirao Mančester junajted 7:0 u najvećem derbiju Premijer lige, nanevši svom najvećem rivalu istorijski poraz. U sezoni u kojoj tim Jirgena Klopa posrće, gubi i u kojoj se i Klopova sposobnost dovodi u pitanje, "crveni đavoli" su doživeli strašan šamar na Enfildu. Sve je počelo golom Kodija Gakpa u 43. minutu pred poluvreme, kada niko nije mogao da pretpostavi ono što se dogodilo posle 1:0 na pauzi.

Darvin Nunjez u 47. minutu pogodio je za 2:0, Gakpo je u 50. najavio ubedljivu pobedu domaćih golom za 3:0, a onda su trijumf Liverpula u poniženje Junajteda pretvorili i dvostruki strelac i dvostruki asistent Mohamed Salah, Nunjez je još jednom pogodio, a konačnih 7:0 postavio je Roberto Firmino u 88. minutu.

Liverpul je tako ostvario svoju najubedljiviju pobedu nad Mančester junajtedom. Do večeras je rekord bio 7-1, a postavljen je u 19. veku. Od te 1895. do ove nedelje uveče "crveni đavoli" nisu doživeli tako strašan brodolom. I to nedugo nakon osvajanja prvog trofeja pod vođstvom holandskog trenera Erika Ten Haga. I ne samo to, već je Junajted izjednačio negativni rekord, jer su 0:7 bili njegovi najgori porazi u klupskoj istoriji. Do večeras ih je doživeo tri puta - protiv Vulverhemptona 1931, Aston vile 1930. i Blekburna 1926.

Kodi Gakpo (23), koji je ove zime stigao u Liverpul iz PSV-a, u svom 12. nastupu za Liverpul ispisao je klupsku istoriju i zajedno sa Nunjenom i Salahom ponizio velikog rivala. Gosti su došli puni samopouzdanja, posle niza od 11 utakmica bez poraza, ali onda su se suočili sa bolnom istinom - da Junajted još mnogo mora da raste da bi opet bio moćan. Liverpul je ovim trijumfom razbudio nadu da bi mogao da završi među najbolje četiri ekipe i tako uđe u Ligu šampiona.

U borbi za plasman u Ligu šampiona stvari sada stoje ovako:

  1. Arsenal 63
  2. Mančester siti 58
  3. Mančester junajted (-1) 49
  4. Totenhem 45
  5. Liverpul (-1) 42
  6. Njukasl (-2) 41
  7. Fulam (-1) 39...