AU...

SKANDAL VEKA POTRESA ŠPANIJU! Barseloni preti IZBACIVANJE iz lige i Evrope, uplatili MILIONE SUDIJI

Autor Milutin Vujičić

Barselona je pod istragom tužilaštva zbog toga što je otkriveno da je kompaniji bivšeg sudije i potpredsednika Sudijske komisije Španije uplaćivala milione.

Izvor: Profimedia

Tužilaštvo u Barseloni podiglo je optužnicu zbog navodne korupcije u fudbalskom klubu Barselona, odnosno zbog onoga što su radili njihovi bivši predsednici Đozep Marija Bartomeu i Sandro Roselj. Oni se terete da su od 2001. do 2018. godine uplaćivali milione evra Hoseu Mariji Enrikezu Negreiri, inače nekadašnjem potpredsedniku Sudijske komisije FS Španije, koji je naravno i bivši sudija.

Barselona je njegovoj kompaniji uplatila čak 8,4 miliona evra u pomenutom periodu od 17 godina, a zauzvrat je navodno delegirao arbitre za koje garantuje da će "suditi za nju", međutim iz kluba tvrde da tu nije bilo ništa koruptivno - nego se radi o novcu koji je dobijao za konsultantske usluge.

Barselona tvrdi da je kompaniji "Dasnil 95" uplaćivala novac da bi dobijali Negreirine savete o tome kako da se njihovi fudbaleri ponašaju prema sudijama, odnosno govorio im je "šta smeju da rade" u zavisnosti od toga ko je delegiran. Tvrde da taj novac nije bio mito, nego usluga koja nije ilegalna, međutim to će sve ispitati tužilaštvo i već na prvom sudskom ročištu je bilo veoma dramatično.

Tužilaštvo je objavilo da je Barselona "ostvarila i održavala strogo poverljiv verbalni sporazum sa Negreirom po kojem je u funkciji potpredsednika Sudijske komisije Španije u zamenu za novac njima davao povlašćen status kod sudija".

Izvor: Profimedia/AFP PHOTO/FC BARCELONA/MIGUEL RUIZ

Sada je na Barseloni da dokaže da ništa u tome nije sporno, a jasno je da se klub sa "Nou Kampa" neće tako lako predati. Aktuelni predsednik kluba Đoan Laporta, koji je bio predsednik kluba i u periodu koji je sporan, nije u optužnici, ali je pod pritiskom prvog čoveka tamošnjeg fudbala Havijera Tebasa da se povuče sa funkcije. Na to je već poručio da se sigurno neće desiti, tvrdeći da "Barselona nikad nije podmićivala sudije".

Klub se i dalje kao "pijan plota" drži da je Negreira bio konsultant i da je samo davao instrukcije sudijama, ali suma koja se spominje deluje kao previše za takvu uslugu. Ako se dokaže da je Barselona zaista plaćala potpredsednika Sudijske komisije da bi ostvarila prednost na terenu, preti joj izbacivanje iz La Lige i Evrope, odnosno skandal veka u Španiji.