Fudbal

ČUVENI FUDBALER UPOREDIO BRITANIJU SA NACISTIČKOM NEMAČKOM! BBC probao da ga zabrani - a onda je izbila POBUNA!

Autor Nikola Lalović

Geri Lineker nije hteo da ćuti, zato ga je BBC "ukinuo". Ali nisu očekivali ono što se potom desilo...

Izvor: Youtube/BT Sport

Ogroman skandal izbio je na BBC-u jer je Geri Lineker izrazio svoje mišljenje koje se ne tiče samo fudbala. Nekadašnji proslavljeni napadač reprezentacije Engleske jedan je od najpoznatijih i najkvalitetnijih fudbalskih analitičara u Britaniji, a BBC ga je suspendovao zbog njegovih tvitova o izbegličkom pitanju! 

Velika Britanija je izašla iz Evropske unije, a otkako je to slučaj ova nekadašnja kolonijalna imperija koja je počinila nebrojene zločine prema stanovništvu svojih kolonija odbija da primi izbeglice iz raznih ugroženih delova sveta. Vlada premijera Rišija Sunaka je rešila da još više smanji upliv izbeglica i zvanični tviter nalog njegovog kabineta je na tviter postovao video na kome navode da je "bilo dosta" i da "moraju da zaustave brodove" sa izbeglicama. Lineker nije ostao nem na to.

"Bože gospode, ovo je i više nego užasno. Ne postoji preveliki upliv izbeglica. Mi primamo mnogo manje izbeglica nego ostale velike evropske zemlje. Ovo je neverovatno okrutna politika uperena ka najugroženijim ljudima i rečnik koji se protiv njih koristi nije drugačiji od onog koji se koristio u Nemačkoj tridesetih godina. I onda moji komentari nisu u redu?", napisao je Lineker i odmah je sklonjen sa BBC-a.

Ipak verovatno u ovoj kući nisu očekivali da im i ostali voditelji popularne emisije "Meč dana" otkažu poslušnost. Takođe nekadašnji napadači reprezentacije Engleske Jan Rajt i Alan Širer su se iz solidarnosti sa Linekerom povukli i BBC je morao da izda šturo objašnjenje da će emisija sada imati više fudbala, a manje komentara i analize.

Državna sekretarka Suela Brejvman je istakla da su Linekerovi komentari "uvredljivi", a BBC je javno naglasio da Lineker neće biti ponovo deo njihove emisije dok se ne usaglasi sa ovom medijskom kućom oko načina korišćenja svojih profila na društvenim mrežama. 

"BBC je imao ozbiljne razgovore sa Gerijem i njegovim timom u prethodnim danima,. Rekli smo da smo procenili da su njegovi nedavni istupi na društvenim mrežama prekršili naša pravila. BBC je odlučio da će on prestati da bude komentator u emisiji dok se ne dogovorimo oko njegovog budućeg korišćenja društvenih mreća. Kada je komentarisanje fudbala u pitanju Geri je bez premca. Nikada nismo rekli Geriju da ne bi smeo da ističe svoja mišljenja, ali smo mu rekli da ne sme da zauzima strane u političkim pitanjima i problemima", naglašeno je iz BBC-a. 

Brojni analitičari i bivši igrači poput Džermejna Dženasa, Majke Ričardsa, nekadašnje reprezentativke Engleske Aleks Skot su takođe istakli da više neće učestvovati u emsiiji do povratka Linekera u studio, a sam Lineker je istakao da nikada u životu nije dobio toliko poruka podrške kao ovih dana.