Pozvan!

NE VALJA ZVEZDI I PARTIZANU, A PIKSI GA ZVAO U "ORLOVE": Ko je Nemanja Stojić, najveći ŠOK na spisku Srbije?

Autor Dušan Ninković

Selektor Dragan Stojković napravio nekoliko iznenađenja kada je delio pozive, a jedan od dobitnika je i Nemanja Stojić, defanzivac TSC-a.

Izvor: MN Press

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi saopštio je spisak igrača na koje računa za početak kvalifikacija pred Evropsko prvenstvo 2024. godine, a na njemu ima iznenađenja. Precrtani su neki igrači koji su godinama bili deo nacionalnog tima, a među novajlijama koji će u budućnosti nositi dres Srbije ističe se Nemanja Stojić (25)!

Centralni defanzivac TSC-a koji povremeno može da igra i kao zadnji vezni jedan je od retkih igrača koji su nakon januarske turneje dobili poziv u najjaču selekciju Srbije i za zvanične mečeve. Štoper tima iz Bačke Topole tako će imati priliku da svoj konto na kojem je samo jedan nastup za nacionalni tim uveća na mečevima protiv Litvanije u Beogradu i Crne Gore u Podgorici, što će biti i prilika za njega da se predstavi široj fudbalskoj javnosti.

Za sada, Stojić je verovatno najmanje poznato ime na selektorovom spisku. On je poslednjih godina napravio neverovatan proboj u domaćem fudbalu, što je sada nagrđeno pozivom u reprezentaciju, iako pre nekoliko godina verovatno nije ni pomišljao da će biti u istom timu sa najvećim zvezdama nacionalnog tima.

IGRAO ZA PARTIZAN I ZVEZDU!

Stojić je trenutno član TSC-a iz Bačke Topole, u kojem je ove sezone jedna od najvažnijih karika. Odigrao je 25 prvenstvenih i dva meča u Kupu Srbije, po jednom bio strelac i asistent, a u svom klubu je "čovek od poverenja" trenera Žarka Lazetića. Upravo ga je talentovani stručnjak "prepoznao" i nakon jednogodišnjeg angažmana u Metalcu iz Gornjeg Milanovca odveo na sever Srbije.

Pre toga je Stojić nosio dres dva najveća srpska kluba, ali bez dubokog traga po kojem će biti zapamćen. Štoper visok čak 190 centimetara prošao je Partizanovu školu, a zatim u finišu omladinskog staža prežao u Voždovac za čije je omladince nastupao pre nego što ga je videla Zvezda. Crveno-beli su reagovali i angažovali ga, ali pravu šansu na stadionu "Rajko Mitić" nije dobio.

Prošao je pozajmice u Grafičaru, Zlatiboru i ponovo Grafičaru, pre nego što je potpisao za Metalac i tako započeo novu fudbalsku avanturu. Kao što smo rekli, tamo je bio impresivan tokom sezone 2021/22 i to mu je omogućilo transfer u Bačku Topolu.

NIKAD U REPREZENTACIJI!

Pre nego što ga je Dragan Stojković pozvao na turneju u SAD i za prijateljski meč protiv domaćina, Stojić nikada nije bio reprezentativac. On je debitantski nastup u seniorskom timu dočekao bez ijednog nastupa za mlađe kategorije državnog tima, a u pobedi nad Amerikancima tokom svih 90 minuta činio je štoperski tandem sa Rankom Veselinovićem.

Podsećamo, TSC je za taj meč dao trojicu reprezentativaca - igrali još Nemanja Petrović i Luka Ilić - a selektor Dragan Stojković pozvao je za početak kvalifikacija trojicu igrača sa utakmice u Los Anđelesu. Pored Stojića na novom spisku su tadašnji rezervni golman Dragan Rosić i napadač Dejan Joveljić koji je već godinama u MLS-u.

POBEDIO OZBILJNU KONKURENCIJU!

Da bi stigao u nacionalni tim, Nemanja Stojić je morao da se izbori pored nekih ozbiljnih imena. Iskusni Stefan Mitrović nakon devet godina nije dobio poziv selektora, a kada je Piksi skraćivao spisak odlučio je da izostavi Srđana Babića i Miloša Veljkovića. Takođe, na širem spisku selektora nije bilo prostora za Svetozara Markovića, zbog čega se javno požalio sportski direktor Partizana Ivica Kralj.