Neverovatno

DRAMA U ENGLESKOJ, BANKROT PRETI VELIKANU: Na korak su od povratka u Premijer ligu, a gase grejanje da bi klub opstao!

Autor Nikola Lalović

Neverovatna situacija se dešava u Šefild junajtedu.

Izvor: Profimedia

Šefild junajted je na korak od povratka u Premijer ligu, ali je i na korak od brankrota! Ekipa Pola Higinbotoma ima 70 bodova, šest više od trećeplasirnog Midlzbroa i na devet kola pre kraja deluje da je vrlo blizu direktnog plasmana u elitu, ali klub muku muči sa finansijama. 

Problemi su toliki da je klub ugasio grejanje ispod travnate podloge na trening terenima, a smanjili su korišćenje đubriva prilikom održavanja terena, kao i korišćenje farbe za održavanje prostorija! Šefild junajted je dobio zabranu transfera zbog toga što kasne sa isplaćivanjem rata za transfere Rajana Brustera iz Liverpula i Anela Ahmedhodžića iz Malmea, a sada im preti oduzimanje bodova. Navodno bi moglo da im se oduzme 12 bodova, što bi značilo da bi pali na sedmo mesto, van pozicija koje vode u plejof za ulazak u Premijer ligu. 

Sledećeg četvrtka će se odlučivati o sudbini velikana koji u svojim vitrinama ima titulu šampiona od pre više od jednog veka, iz 1898. godine! Sledeća plata u klubu ne sme da zakasni kako bi Šefild ostao u trci za plasman u Premijer ligu, plasman koji bi finansijski mogao i da spase klub. Sada plate ne smeju da zakasne ni sekund, jer će u suprotnom klub biti kažnjen. Ovo je lista mera kojima Šefild pokušava da smanji troškove:

  • Isključivanje grejanja ispod pomoćnih terena
  • Smanjenje korišćenja đubriva pri održavanju terena
  • Zabrana farbanja klupskih prostorija
  • Otpuštanje skauta i analitičara
  • Otpuštanje radnika u klubu
  • Odlaganje plaćanja dobavljačima i partnerima
  • Odustajanje od brojnih projekata kluba kao recimo od gradnje klupskog hotela

Sve ovo je jako čudno s obzirom da je saudijski princ Abdulah bib Mosad bin Abdulaziz al Saud kupio klub od Kevina Mekeba pre tri godine. Za samo 5.000.000 funti Saudijci su preuzeli 50 odsto akcija kluba, a svi se pitaju šta se dešava sa klupskim finansijama. Prošle sezone su ostali dužni oko 20.000.000 evra za razne transfere, a neke uplate odlažu već nekoliko godina. Ipak, ako se nekako "zakrpe" do kraja sezone i ostanu na drugom mestu Čempionšipa čeka ih preko 100.000.000 nagrade za ulazak u najviši rang.