MONDO TEMA

KO JE MISTERIOZNO IME NA PIKSIJEVOM SPISKU? Evo PET fudbalera koje Srbija može da OTME - Švajcarci, Šveđanin, Francuz...

Autor Milutin Vujičić

Ko bi mogao da bude "misteriozni" fudbaler koga je Piksi imao na spisku kojim je danas mahao u Staroj Pazovi? Evo pet fudbalera koji mogu da promene sportsko državljanstvo i zaigraju za "orlove".

Izvor: MONDO/Uroš Arsić/Instagram/markojohansson/malesdarian/filip.stojilkovic/YouTube/Bristol City FC

Fudbalska reprezentacija Srbije okuplja se danas u Staroj Pazovi i započinje novi ciklus u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u novom ruhu. Na spisku selektora Piksija fali dosta imena, poput Nemanje Maksimovića i Darka Lazovića, čije odsustvo je objašnjeno na današnjoj konferenciji za medije, dok je interesantno da se iz državnog tima povukao i Marko Dmitrović. I dok se pitamo šta je sa igračima koji nisu na spisku, vredi istaći i da ima i onih koji su osveženje i tu nije kraj iznenađenjima...

Srbija se trudi da privuče što više igrača koji imaju i pasoš druge zemlje kako ne bismo izgubili bitke kao za Arnautovića ili Dragovića, tako da je uvedena praksa da što pre obezbedimo "potpis" naših gastarbajtera. Tako smo posle Mileta Svilara i Stefana Mitrovića dobili još dvojicu igrača; Lazar Samardžić je odbio Nemačku kako bi igrao za Srbiju, dok je naš dres izabrao i golman Vladan Kovačević, s tim da se čeka još konačna dozvola FIFA da se "odrekne" BiH. I dok je pažnja javnosti usmerena na slučaj "Stefan Bajčetić", o kome je i danas govorio Piksi, interesantno je da se na širem spisku Srbije nalazi još jedno ime koje se strogo drži u javnosti.

Piksi je danas na konferenciji za medije delimično otkrio da ima još jednog "aduta" pošto je pogledao u spisak koji je poneo za sobom, ali je odlučio da ostane "zaključan" dok sve ne bude rešeno.

"Ima još nekoliko igrača, ali ne mogu da vam kažem o kojima se radi, ali pratimo ih sve. Mislim da... Da! Na spisku je taj fudbaler, ne pričam gluposti, nego ono što je istina i videćemo kakve su šanse. Mogu samo da kažem da se radi o vrlo kvalitetnom igraču", naglasio je selektor koji je i novinare ostavio u čudu, međutim čak i na insistiranje posle konferencije za medije da otkrije o kome se radi, nije želeo da se "izlane".

Ako uzmemo u obzir da Lijanko ne može da igra za Srbiju jer je igrao za Brazil, iako ga je Piksi već hteo, kao i to da smo već "obezbedili" da mladi fudbaleri poput Nemanje Motike, Đura-Đulija Đekića, Save Aranđela Čestića i Jan-Karla Simića, ostaje mali broj igrača koji bi mogli da budu "misteriozno ime" na spisku selektora. Hajde da vidimo ko bi to mogao da bude...

MARKO JOHANSON (24, MALME)

Erhan Mašović i Marko Johanson.
Izvor: Profimedia

Srbija je "rasadnik golmana", primetio je lepo selektor Stojković tokom današnjeg obraćanja novinarima kada je istakao da je i to jedan od razloga zbog kog se iskusni Marko Dmitrović povukao. Želeo je da ostavi prostora mlađima koji dolaze, pa tako pored Predraga Rajkovića, Vanje Milinković-Savića, Dragana Rosića i Vladana Kovačevića, imamo i Marka Ilića, Mileta Svilara, Đorđa Petrovića... I to nije kraj, tu je i jedan Šveđanin!

U pitanju je Šveđanin koji se već spominjao kao pojačanje Srbije dok je igrao za Malme, međutim nestao je iz centra dešavanja posle prelaska u HSV, odnosno potom u Bohum u kome ne igra ove sezone.

"Braniću za Srbiju. Znam da me Fudbalski savez Srbije prati, u kontaktu smo", rekao je Johanson dok je u jesen 2021. godine igrao kvalifikacije za Ligu šampiona, a zanimljivo je da srpski pasoš ima zbog majke, dok je do sada upisao samo jedan nastup za mladu reprezentaciju Švedske i može da promeni "FIFA državljanstvo".

STEFAN BAJIĆ (21, BRISTOL)

Izvor: Profimedia

Verovali ili ne, ali još jedan golman. Za razliku od Johansona, Bajić je ove sezone dosta branio za francuskog drugoligaša Valensijen i ostavio je dobar utisak tako da se spekuliše da će ga otkupiti iz Bristol sitija. Bajić inače ima pasoš Francuske i za sada brani za njihovu mladu reprezentaciju, međutim jasno je da pozivu Srbije ne bi odoleo, iako ni u jednom od dva državna tima nema prostora da bude možda čak ni treći izbor.

Bajić je rođen u Sent-Etjenu i u ovom klubu je i počeo karijeru, da bi potom prošle zime zaigrao za Po. Nije se durgo zadržao i stigao je u Bristol, da bi od januara 2023. stao na gol Valensijen Branio je na svakoj utakmici od dolaska i primio je 16 golova, a sačuvao je mrežu na jednoj utakmici.

Interesantno je da je Bajić igrao na Olimpijskim igrama 2020. godine za reprezentaciju Francuske, ali nije uspeo da dođe do medalje sa "trikolorima".

FILIP UGRINIĆ (24, ŠVAJCARSKA)

Izvor: Profimedia

Iako nam najviše "krči" u zadnjoj liniji, nema fudbalera koji bi mogli da izaberu Srbiju pre neke druge reprezentacije, tako da se okrećemo veznom redu. Od fudbalera "na ić" vredi izdvojiti Filipa Ugrinića koji nastupa za Jang bojse, a do sada je bio mladi reprezentativac Švajcarske. Sada sa 24 već je dovoljno "star" da ne može da igra za U21 tim, dok za selekciju koja nas je pobedila i na Svetskom prvenstvu u Kataru - još ne dobija poziv.

Ugrinić je rođen u Lucernu i ima pasoš Srbije, a zanimljivo je da pokriva čitavu levu stranu, što će reći da bi mogao da pomogne da odmeni Filipa Kostića na mestu ving-beka. Ni učinak mu nije "za bacanje", odigrao je 24 utakmice za Jang bojs ove sezone i doprineo je sa tri gola i četiri asistencije, postajući integralni deo ovog tima.

Ugrinić je prethodno igrao za Lucern i prethodne sezone je oduševio u prvenstvu Švajcarske. Zabeležio je čak deset golova i bio jedna od pokretačkih snaga ovog tima, a videćemo da li je baš on "misteriozni fudbaler" Dragana Stojkovića.

DARIAN MALEŠ (21, INTER)

Izvor: Profimedia

To nije kraj spiska kada su u pitanju fudbaleri iz Švajcarske. Možda i najzanimljivije ime na spisku potencijalnih fudbalera Srbije je još jedan igrač rođen u Lucernu. U pitanju je Darian Maleš koji ima samo 21 godinu i važi za vrlo perspektivnog vezistu Intera, posebno nakon dve sjajne sezone u dresu Bazela. Istina, ne ide čuvenom gigantu iz Švajcarske ove sezone, međutim Maleš ima vrlo važnu ulogu i već je privukao pažnju i većih klubova, ako već "nerazuri" ne budu hteli da ga koriste dogodine...

Maleš se najbolje snalazi na mestu "desetke", mada može da odgovori i na desnom krilu, a učinak ove sezone mu je sledeći: devet golova i deset asistencija u svim takmičenjima za Bazel, a odigrao je ukupno 33 utakmice.

Njegov agent je ne tako davno izrazio veliko nezadovoljstvo činjenicom da Maleš još uvek nije dobio poziv selektora "A" reprezentacije Švajcarske, ako je standardan za njihov mladi tim. Odigrao je 11 utakmica kod Maura Lustrinelija, prošao je i sve mlađe kategorije "Natija", ali to nije zadovoljilo njegove apetite.

FILIP STOJILKOVIĆ (23, DARMŠTAT)

Izvor: Profimedia/Cristiano Mazzi/SPP Sport

Srbija trenutno nema problema sa napadačima, ali to ne znači da bi trebalo da "žmurimo" i na one fudbalere koji pokazuju da bi nekada u budućnosti mogli da igraju za naš državni tim. Jedan od njih je i Filip Stojilković koji je poput trojice prethodnika - takođe Švajcarac. Rođen je u Zulikonu i nastupio je čak 20 puta za mladi tim Švajcarske, međutim nikako da dođe do "A" tima, a možda čeka i poziv Srbije. Stojilković nastupa na poziciji napadača i ove sezone je pravo otkrovenje, posebno otkako je stigao u nemačku Cvajtu.

Blistao je za Sion pre nego što ga je Darmštat "namamio" za dva miliona evra kao akviziciju koja će im doneti plasman u elitni rang. Za sada sve ide ka tome pošto su prvoplasirani sa 52 boda, tri više od Bajićevog Hamburgera, koji je na trećem mestu i to govori da će biti napeto do kraja.

Po dolasku u Nemačku, Stojilković je već tri puta bio strelac i deluje da se radi o vrlo korisnom napadaču koji čak i sa klupe ume da promeni tok utakmice, zbog čega je baš on jedno od imena o kojima Piksi razmišlja.