Fudbal

NISTE IMALI POJMA DA JOŠ IGRA, ALI SAD JE ZAVRŠIO KARIJERU: Čuveni napadač otišao u Paragvaj i Afriku, pa rekao DOSTA!

Autor Nikola Lalović

Posle igranja za velikane Emanuel Adebajor je u rodnom Togu završio fudbalsku karijeru.

Izvor: Profimedia

Nekadašnji napadač Monaka, Arsenala, Mančester sitija, Totenhema, Real Madrida i Kristal Palasa Emanuel Adebajor završio je fudbalsku karijeru nakon 22 godine! On je poslednju sezonu odigrao u rodnom Togu za AC Semasi, a klubu se priključio 2021. godine, Sada je na svom instagram profilu potvrdio da je završio sa aktivnim igranjem. 

"Od uspona do padova, moja karijera profesionalnog sportiste je bila neverovatno putovanje. Hvala mojim navijačima što su bili uz mene u svakom trenutku. Osećam uahvalnost zbog svega i uzbuđen sam zbog svega što sledi", napisao je Adebajor, ali nije otkrio kakvi su mu naredni planovi niti da li imaju veze sa fudbalom. 

Adebajor je karijeru počeo u Mecu 2001. godine, a zatim je prešao u Monako odakle je otišao u Arsenal Posle tri uspešne sezone među "tobdžijama" u velikom transferu koji mu navijači nikada nisu oprostili otišao je u Mančester siti. Nije se tu snašao, išao je na pozajmice u Real Madrid i Totenhem, a nakon toga je imao neuspešnu epizodu u Kristal Palasu. Proveo je dve godine u Turskoj u Basakšehiru i Kajzeriju pre nego što je 2020. na iznenađenje svih otišao u Paragvaj da igra za Olimpiju. Na kraju je karijeru završio u rodnom Togu za čiju je reprezentaciju na 88 mečeva dao 32 gola.

Sa Togom je 2006. godine igrao Kup nacija i to nakon što je u kvalifikacijama postigao 11 golova, a tokom karijere se nekoliko puta povlačio iz nacionalnog tima. U karijeri ima finale Lige šampiona sa Monakom iz 2004. godine, finala FA kupa i Liga Kupa u Engleskoj i jedini trofej koji je osvojio je Kup Kralja 2011. sa Realom.