Fudbal

SRBIJA IDE NA LITVANIJU, A U TIMU NEMA NJIHOVE NOĆNE MORE: Davao golove, nameštao Mitroviću šanse, sad ga menja Lazar!

Autor Nikola Lalović

Adem Ljajić i Aleksandar Mitrović su u prethodnom periodu bili dobitna kombinacija za Litvaniju, a ko će to biti sada?

Izvor: MN Press

Srbija počinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo duelom na "Marakani" protiv Litvanije od 20:45 časova, a protivnik će biti Litvanija. Otkako je Srbija samostalna odigrali smo šest mečeva sa ovom baltičkom selekcijom i samo smo jednom bili poraženi i to u rezultatski potpuno nevažnom meču. Najefikasniji igrač Srbije u mečevima sa Litvancima je na raspolaganju selektoru Stojkoviću, ali druga udarna igla u mečevima sa ovim rivalom odavno nije na spiskovima nacionalnog tima! 

Srbija je prvi put igrala sa Litvanijom 11. oktobra 2008. godine u kvallifikacijama za Svetsko prvemnstvo i tada je bilo 3:0 za naš tim golovima Branislava Ivanovića, Miloša Krasića i Nikole Žigića. Iz tog meča jedini aktivan fudbaler u ovom trenutku je golman Vladimir Stojković, dok su ostali odavno van fudbala. U revanšu tih kvalifikacija kada je već sve bilo gotovo i kada smo znali da smo prvi u grupi golovima Jakibasa i Stankevičijusa pobedili su baltički fudbaleri, dok je Zoran Tošić postigao jedini gol našeg tima posle sat vremena igra za konačnih 2:1. 

Celu deceniju smo čekali naredni duel, a on se desio u Ligi nacija. Kada je Srbija bila deo C lige Lige nacija prvo smo 7. septembra 2018. godine savladali Litvance 1:0 golom Tadića sa bele tačke. Treba pomenuti i to da je na tom meču Tadić promašio penal u drugom delu igre. A onda su u revanšu zablistala dvojica koji su naši najubojitiji igrači u mečevima sa ovim rivalom. 

Aleksandar Mitrović pogotovo voli da igra sa Litvanijom, do sada im je dao čak pet golova, dok je Adem Ljajić dva puta bio strelac i dva puta asistent. Prvo je u revanšu Lige nacija u n0ovembru 2018. Srbija pobedila 4:1 nakon prvog poluvremena bez golova. Litvanci su dali autogokl, a onda su ih "dokrajčili" Mitrović, Prijović i Ljajić. 

Litvance smo izvukli i u prošlim kvalifikacijama za Euro kada je prvo u Beogradu bilo 4:1 posle dva gola Mitrovića, jednog gola Ljajića i jednog Jovića, a onda je u revanšu na Baltiku bilo 2:1 pošto je oba gola dao korpulentni Smederevac, a Ljajić je imao dve asistencije. Sada Ljajića nema, ali tu je novi igrač nacionalnog tima Lazar Samardžić koji jedva čeka da debituje i zaigra pored svog idola Dušana Tadića.