OVAKO JE TO BILO!

SVI ČEKALI DA VIDE ŠTA ĆE DŽAKA DA URADI U NOVOM SADU: Himnu nije pevao, a čega se to Švajcarska plašila? (FOTO)

Autor Milutin Vujičić

Mediji u Švajcarskoj su nedeljama unazad pisali o strahu od dolaska u Srbiju zbog provokacija srpskih navijača (kojima nije ni dozvoljen ulazak na utakmicu). To se pokazalo kao neopravdano...

Izvor: TV Arena sport/Screenshot

UEFA je odlučila da Belorusija svoje "domaće" utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igra u Novom Sadu, a to je značilo da će Švajcarska prvi put posle Svetskog prvenstva u Kataru (gde nas je pobedila) doći na "Karađorđe". Prethodnih dana bilo je mnogo natpisa u tamošnjoj štampi da će Švajcarci imati problema u Srbiji, plašili su se i samog dočeka na aerodromu, a onda su se gotovo razočarali što niko više ne obraća pažnju na provokatora Granita Džaku koji je danas izveo svoju ekipu na teren najvećeg novosadskog stadiona. 

Spustio je glavu, pa ušetao na "Karađorđe", a potom se pomolio i poslušao himnu svoje reprezentacije, a kao i svaki put - ni danas nije pevao, verovatno što je ne "oseća svojom". Ipak, Švajcarci su mu previše puta progledali kroz prste zbog provokacija na mečevima protiv Srbije i teško je očekivati da bi smeo da ponovi incidente iz Rusije i Katara.

Na tribinama "Karađorđa" nema navijača, pošto UEFA ne dozvoljava podršku na susretima koje igra Belorusija na neutralnom terenu, dok čak ni na obližnjem tržnom centru nema publike koja je zainteresovana za ovaj meč. Bilo da ga gleda ili da uputi neku reč ili transparent Granitu Džaki, što dovoljno govori o tome da je zabrinutost švajcarskih medija bila potpuno neopravdana, zbog čega se pričalo i da možda kapiten tima neće putovati u Srbiju.

Što se tiče Džerdana Šaćirija, nije pozvan zbog povrede, dok nema ni Ardona Jašarija čiji je dres Granit Džaka pokazao nakon meča protiv Srbije u Dohi, najverovatnije zbog toga što je to i prezime vođe OVK. Švajcarska je do 29. minuta het-trikom Stefena vodila 3:0, da bi Džaka u 62. i Amduni u 65. i definitivno rešili pitanje pobednika meča. Posle toga je kapiten Švajcarske zamenjen, verovatno jer je pre toga dobio i žuti karton.