Problem!

ZBRKA - DA LI JE KOVAČEVIĆ TUŽIO FIFA ZBOG SRBIJE? Golman još ne može da igra za "orlove", znamo i zbog čega!

Autor Dušan Ninković

Talentovani čuvar mreže ima želju da brani za Srbiju, ali još nema dozvolu da se priključi Piksijevom timu.

Izvor: Profimedia

Fudbalski savez Srbije želi da Vladan Kovačević u budućnosti čuva gol naše reprezentacije, golman poljskog Rakova jedva čeka poziv selektora Stojkovića, ali sada su se u domaćim medijima pojavile informacije kako je Kovačević morao da pravo za poziv Srbije potraži pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani. 

Nezadovoljan rešenjem FIFA koja mu nije dozvolila da promeni "sportsko državljanstvo" i stanje među stative srpskog nacionalnog tima, Kovačević (24) je prema navodima "Sport kluba" tužio FIFA. Golman koji je prošao mlađe kategorije reprezentacije Bosne i Hercegovine želi da nastupa za Srbiju, ali njegov agent Franjo Vranjković je demantovao da je bilo bilo kakve tužbe. 

"Nismo nikoga tužili, nemamo ni razloga nikoga da tužimo. Dok postupak traje, niti Fudbalski savez Srbije, niti Vladan Kovačević, niti ja ne možemo da dajemo u javnost bilo šta", rekao je on kratko za "sportsport.ba".

FIFA je vrlo rigorozna po tim pitanjima i u slučaju Kovačevića poziva se na svoje pravilo da igrač koji ima nastupe za nacionalni tim nakon što napuni 21 godinu ne može da menja državu.

Kovačević je tokom karijere branio za Željezničar iz Banjaluke i Sarajevo, a kratko je išao na pozajmicu u Slobodu iz Mrkonjić Grada.U junu 2021. godine preselio se u Poljsku i počeo da brani za Rakov, koji je u poslednjih nekoliko sezona postao prava sila u tamošnjem fudbalu. Kovačević je sedam puta bio mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine, a neki od tih mečeva odigrani su nakon što je napunio 21 godinu. Takođe, on je dobijao pozive u seniorsku reprezentaciju, ali je uvek ostajao na klupi, bez šanse da brani za selekciju koju je kasnije "odjavio"

Selektor Dragan Stojković već dugo ne krije da mu je želja da Vladan Kovačević stane među stative reprezentacije Srbije. On je imao nameru da ga povede na utakmicu protiv SAD u Los Anđelesu krajem januara, ali je poljski Rakov odbio takvu ideju jer im je čuvar mreže neophodan u pohodu na šampionsku titulu. Sa druge strane, Piksi je želeo Kovačevića i u martu, ali zbog problema sa papirologijom na spisku se našla druga lica.

Stojković je tada pozvao Vanju Milinković-Savića, Predraga Rajkovića, Marka Dmitrovića i Dragana Rosića, koji je išao na pomenuto gostovanje u Ameriku. Iskusni Marko Dmitrović se u dogovoru sa selektorom povukao iz nacionalnog tima kako bi mesto prepustio mlađima, pa nije ni dolazio na okupljanje reprezentacije pred mečeve protiv Litvanije i Crne Gore.