Fudbal

PARTIZAN NE DA VUČELIĆU DA ODE! Predsednik MOLIO da napusti klub: "Nismo ni lopovi, ni kriminalci, oni su nam PRETILI!"

Autor Mladen Šolak

Prvi čovek Partizana želi da se povuče, ali delegati Skupštine ga nisu razrešili dužnosti i ostaće da vodi klub.

Izvor: Youtube/FK Partizan Beograd

Predsednik FK Partizan Milorad Vučelić zamolio je delegate skupštine kluba da ga razreše dužnosti, ali oni to nisu učinili. On je to zamolio ovog četvrtka, posle osam i po godina u klubu, tokom kojih je bio na nekoliko funkcija, međutim delegati su mu dali poverenje da nastavi da vodi crno-bele.

"Učinio sam sve po meri svojih maksimalnih mogućnosti i osećam veliku odgovornost za situaciju i ambijent u kojem se našao Partizan. Bila mi je i jeste velika čast što sam legalno na čelu SD Partizan i na čelu FK Partizan i to mi je veliko priznanje. Nemam krivicu, ali imam veliku odgovornost i molim vas da usvojite moj izveštaj i prihvatite da me razrešite dužnosti predsednika FK Partizan. Legalno biran, legalno razrešen. Ostavke nisu moj stil ponašanja. Nisam davao ostavke po pravilu, ali iskreno molim, ne pozivajući se ni na zdravlje, ni na bilo šta drugo, da prihvatite ovaj izveštaj i da me razrešite dužnosti predsednika FK Partizan", rekao je Vučelić.

U opširnom obraćanju, on je rekao da su crno-beli ispunili sve uslove za evro-licencu. "Uslovi za evropsku licencu su ispunjeni i za to hoću iz sveg srca da zahvalim Aleksandru Vučiću i državi Srbiji koja nam je na tome iskreno i svesrdno pomogla. Ne osećam se krivim", dodao je on, objasnivši da je Partizan danas konsolidovan klub.

Tokom opširnog i na momente emotivnog obraćanja, Vučelić je podsetio na uspehe crno-belih od njegovog dolaska u klub u decembru 2014, na evropska proleća, poboljšan nacionalni koeficijent, veliki broj reprezentativaca poniklih u omladinskoj školi... Takođe, žestoko je odgovorio na povike "Uprava napolje", za koje je rekao da su refren godinama u Humskoj, bez obzira na rezultat. Takođe, govorio je i o pritisku na upravu od strane navijačkih grupa i vođa navijača, kao i o pokušaju kriminalnih grupa da "privatizuju Teleoptik".

"U decembru 2014. postao sam član nove uprave FK Partizan i na njoj se na različtim funkcijama do današnjeg dana. Zatekli smo blokiran račun kluba za blizu 800.000 evra, dugovale su se četiri plate zaposlenima, šest plata igračima i imali smo čak i pokušaj samoubistva zaposlenog. Od dve revizorske kuće na osnovu dostupne dokumentacije ustanovljen je dug od tačno 15 miliona evra. Naknadno je postalo jasno da je to zapravo bio dug od 23 miliona evra, jer mnogo dokumenata nije bilo dostupno, a oslanjali smo se i na papire Tužilaštva, koje je često češljalo papire Partizana. Samo poreski dug državi iznosio je pet miliona evra, on je noseći i multiplikovan kamatama, najveći deo uračunat u 12 miliona ukupnog duga i novog poreskog duga koji iznosi oko dva miliona evra".

Vučelić je podsetio da je Partizan dobio generalnog sponzora, da je imao sve vreme svesrdnu pomoć države na čelu sa Aleksandrom Vučićem i da su danas plate zaposlenima i igračima redovne.

"Na prvoj utakmici u sezoni 2014/15 dočekao nas je povik 'Uprava napolje' i uz manje-više stalno prisustvo tog pokliča osvojili smo titulu. Izostalo je samo u završne dve-tri utakmice. Igrali smo finale Kupa Srbije i izgubili, orilo se 'Uprava napolje'. U sezoni 2015/16 igrali smo Ligu Evrope, ispustili proleće u završnim minutima utakmice sa Augsburgom i posle poraza u decembru 2015. dobrim delom naoružani, što službeno, što privatno, neki od vođa navijača i oficijelnih službenika upadaju u prostorije FK Partizan i fizički se sprovodi parola 'Uprava napolje'".

VUČELIĆ O NAVIJAČIMA, "BUNKERU"...

"Klub je platio blizu 1,2 miliona evra kazni zbog teških optužbi - zbog rasizma, koji nikad nije bio blizak srpskom narodu. Da ne govorimo o bakljama, zatvorenim prolazima i igramo zato bez publike protiv Videotona u plej-ofu za Ligu Evrope, protiv Dinamo Kijeva, zatim plej-of protiv Moldea bez publike, kada smo doveli 20.000 dece. Naravno, tu postoji i izgubljena dobit, a i dovoženje dece je uvek bar 100.000 evra. Isto tako, igramo bez publike i protiv AZ Alkmara, kao i Slovacko. Jedino na tim utakmicama nije bilo 'Uprava napolje'. Uz sve troškove i uspehe koje imamo, nalazimo se u toj situaciji. Ovo nije spisak žalbi i nije ovo jedina odgovornost, već govorim o tome da mediji nikad nisu jasno, glasno i nedvosmisleno osudili ovakvo ponašanje".

"Što se tiče navijača, odlazimo u Lion i na komisiji za kazne branimo ove navijače, opravdavamo da nije gotski krst, Pavle Đurišić, naravno bezuspešno, jer postoje i svi drugi oblici ponašanja. Od kad je sveta i veka navijači su deo igre, deo podrške, oni navijaju... Došli smo dotle da su se navijači Zvezde rugali našim navijačima i vikali 'Uprava napolje'. Nema kraja tome. Jedan od vođa navijača je tragično poginuo, drugi je u paru sa još jednim vodio južnu tribinu, a onda je otišao zbog ubistva u zatvor. Konkurentni, novi vođa je pre toga bio u zatvoru, a kad je izašao preuzeo je sa još jednim dominantnu grupu navijača. Onda su jednog od vođa ubili, onda su druga dvojica otišla uz veliku pompu u zatvor, a onda je sledeći vođa izašao uslovno iz zatvora i uticao na izbore u JSD Partizan neposredno. Naravno, ne argumentima, nego pretnjama, a govorim o poslednjim, oktobarskim i nelegalnim izborima u sportskom društvu. A onda su došli oni od kojih su neki uhapšeni zbog teških krivičnih dela, a neki se nalaze u bekstvu u inostranstvu i po tvrdnjama predsednika republike i drugih organa, rukovode time u inostranstvu", rekao je Vučelić.

"Imate javnost što optužuje upravu FK Partizan što nije sprečila pravljenje bunkera. 'Krivi' smo Vazura i ja što nismo to raščistili i sredili, a kada je neko to raščistio i sredio, onda su to uradili sa 200 automobila i 300 policija, što Vazura i ja nismo mogli, a 'trebalo je'. Ne postoji niko u javnosti i medijima koji je rekao da to nije bilo pošteno i fer i da nije u redu. Stadion Partizana je svake nedelje obilazila policija i nikad nije imala primedbu na bezbednost i opasnosti koje tu postoje. Mi nismo imali razloga da ne verujemo policiji. Verovali smo i tada i tada kad su ih uhapsili. Da ne govorim da sam ja u više navrata razgovarao sa zvaničnicima o tom problemu".

Vučelić je otkrio i da je bilo pritisaka da se Teleoptik privatizuje. "Bilo je pritisaka i pretnji od strane kriminalnih grupa da se Teleopik privatizuje, o tome smo obavestili i nadležne, a tome je posebno bio izložen Miloš Vazura"

"LOPOVI U UPRAVI? ZA LOPOVE SU SVI LOPOVI!"

"Igrači Partizana se osećaju kao sporedne figure. Daju gol i umesto slavlja sledi refren 'Uprava napolje'. Nebitno je kako deluje to na upravu i na mene. Na mene ne previše, na mene deluje neuspeh, kad mi damo gol ja i ne gledam ko šta viče. Došlo je do toga da deca koja su došla da gledaju Rikarda, Vujačića, Natha, takođe skandiraju 'Uprava napolje'... Na povike 'Lopovi sede nam u upravi', mogu da kažem samo da samo lopovi i kriminalci misle da je svako lopov i kriminalci. Niti kriminalci, niti lopovi sede u upravi. To su one vođe navijačkih grupa koje to čine, a mi ne ličimo na njih, ni na većinu navijača. Ove godine su članovi uprave Partizana otvorili bezbroj klubova navijača, činili da se to omasovi, ali to se ne broji. A to je veliki rad - bar 30 gradova, ako ne i više", rekao je Vučelić.

"Lopovi nismo, to su na našu sreću utvrdili svi organi. Sve se pedantno gledalo i nije ništa ustanovljeno. Nijednom treneru i sportskom direktoru nisam rekao da neko treba da igra ili ne igra. Moj posao to nije. Nisam doveo nijednog igrača. Nisam se istalio ni sa jednim igračem, niti bilo ko iz uprave. Svi igrači inače Partizana koji su u Partizanu došli i radili sa vrlo lošim učinkom, upravo im stižu uplate po ugovoru za ono što nisu pokazali. Jedan je bio na bolovanju godinu i po do dve"