IN MEMORIAM

ZVEZDA MU BILA NAJVEĆA ŽELJA, A USPEO SAMO DA JE POBEDI! Čekao se jedino potpis, ali majstor nije obukao crveno-belo!

Autor Dušan Ninković

Nekadašnji vezni fudbaler više srpskih klubova, nesuđeno pojačanje Zvezde i reprezentativac Bosne i Hercegovine nije pobedio opaku bolest.

Izvor: Youtube/kabatrajczi/printscreen

Strašna vest pogodila je srpski fudbal - preminuo je Mario Božić (39), svojevremeno igrač nekoliko klubova u našoj zemlji. Po pisanju medija, Mario je izgubio dugu i tešku borbu za život protiv opasne bolesti. Godinama je pokušavao da se oporavi od tumora na mozgu, imao je i nekoliko operacija, ali je zloćutna bolest bila jača od veznog fudbalera koji je silno želeo da zaigra za Crvenu zvezdu.

Bio je njen veliki navijač, često i gost na stadionu "Rajko Mitić", ali i želja klupskog rukovodstva. Dok je inostranu karijeru gradio u Slovanu iz Bratislave, put ga je spojio sa omiljenim klubom. Tada je slovački tim uspeo da eliminiše Crvenu zvezdu na putu do Lige Evrope, a Mario i snažni štoper Kornel Salata postali su opsesija klupskih čelnika i navijača Zvezde. Božić je često dolazio na Marakanu:

Tokom dvomeča koji je Slovan rešio u svoju korist ukupnim rezultatom 3:2 Mario Božić je dirigovao igrom svog tima i uglavnom dobijao teške bitke protiv veznih fudbalera Zvezde. Karijeru je započeo u Loznici, igrao još za Radnički Stobeks i Beograd sa Karaburme, a u inostranstvu je nastupao za Videoton i Ujpešt pre nego što je dobio priliku da se predstavi široj javnosti u Srbiji. Dvomeč sa Zvezdom iskoristio je i za to - fudbalska javnost upoznala je veznog fudbalera koji je već imao dva seniorska nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Zvezda je "iz prve ruke" videla o kakvom se igraču radu. Plan za dolazak Božića u Beograd odmah je aktiviran, sa igračem je sve dogovoreno oko dolaska, ali crveno-beli nikada nisu uspeli da pronađu zajednički jezik sa njegovim klubom. Nakon impresivnog mandata u Slovanu gde je za dve sezone osvojio četiri trofeja Božić je umesto ka Srbiji krenuo u Izrael i za Ašdod nije odigrao ni meč tokom šest meseci.

Prilika za nešto veliko u karijeri kao da je propuštena baš tada, jer je Mario imao problema i kada je konačno stigao u Srbiju. Dogovorio se sa Borcem iz Čačka, pa nakon nekoliko dana otišao iz kluba. Zaigrao je u Kini, kasnije u Azerbejdžanu i Grčkoj, a na kraju i za Voždovac, čačanski Borac i Loznicu u kojoj je završio karijeru. Božić se penzionisao na kraju sezone 2015/16, a u timu gde je sve počelo radio je i kao direktor. Bio je to njegov način da i funkcionerski ostavi trag u srpskom fudbalu, koji bi sigurno bio i mnogo dublji da nije bilo bolesti... Pogledajte kakav je majstor na fudbalskom terenu bio Mario Božić:

Mario Božić, potezi
Izvor: Youtube/Raúl Agustí Casado