Oštro!

ČEFERIN BI DA IZBACI BARSELONU IZ LIGE ŠAMPIONA!? Klub već na sudu, a UEFA neće da čeka - zna se kad pada odluka!

Autor Nikola Lalović

Nad Barselonom nastavljaju da se nadvijaju oblaci i da se dešavaju skandali, a ovo bi sada moglo da ih košta Lige šampiona naredne sezone.

Izvor: Profimedia

Aleksandar Čeferin je ponovo izabran za predsednika UEFA, a to bi mogle da budu loše vesti za Barselonu. Nakon što im preti oduzimanje bodova u Primeri, sada bi mogli da budu izbačeni i iz Lige šampiona!

Špansko tužilaštvo je pre oko mesec dana podiglo optužnicu protiv Barselone i bivših predsednika ovog kluba Đozepa Marije Bartomeua i Sandra Rosela zbog uplaćivanja novca firmama Hosea Marije Enrikeza Negreire, bivšeg potpredsednika španske sudiske komisije. Od 2001. do 2008. godine on je inkasirao 8.400.000 evra od Barselone, a Aleksandar Čeferin pomno prati ovaj slučaj.

Slovenac koji je po struci pravnik je rekao da je ovo "ozbiljan slučaj, jedan od najozbiljnijih koje je video" i dodao je da UEFA detaljno prati slučaj i da ne isključuje sankcije Barsi. "Marka" je tim povodom izbacila tekst pod naslovom "UEFA će biti nemilosrdna. Traži brzo okončanje postupka i kaznu za Barselonu". Tu se navodi da u klubu "drhte" posle izjave Čeferina. 

"Barselona drhti. Aleksandar Čeferin i UEFA se ne kriju. Predsednik je jako iznenadio time što je "slučaj Negreira", u kom je Barselona, nazvao jednim od najozbiljnijih koje je video otkako je u fudbalu. To je izjavio u nedelji u kojoj UEFA održava kongres na kom će predsednik biti reizabran aklamacijom. Zato njegove reči sada posebno jako odjekuju. BarSelona je postala glavna tema fudbalskog samita u Lisabonu. UEFA je jasno poručila da sve indikacije i dokazi pokazuju da je situacija s Barsom van kontrole i vrlo daleko od legalne. I onda predsednik UEFA u javnost izađe izjavom nakon koje je izbacivanje Barselone iz Evrope verovatno", navodi se u tekstu i ističe: 

"Žele najkasnije do juna da odluče hoće li Barcelona iduće sezone igrati u Ligi šampiona. Postupci UEFA moraju biti u skladu s pravnim postupkom na španskom sudu, ali on će potrajati. Zato Čeferin želi da požuri sa odlukom UEFA, jer ne dopušta da ni pod kojim okolnostima nad eurokupovima bude i najmanja senka sumnje. Barceloni ne želi da dopusti da iskoristi odugovlačenje u slučaju kazne, zato što zna da bi se onda prvo obratila UEFA Komisiji za žalbe, pa onda Međunarodnom sportskom sudu (CIES) u Lozani kako bi izborila smanjenje kazne ili privremenu meru, koja bi joj omogućila da se takmiči u Ligi šampiona iduće sezone. Zato će UEFA insistirati na odluci u junu, a vredi napomenuti da CIES u ovakvim slučajevima najčešće podržava odluku UEFA", navodi "Marka" u oštrom tekstu.