Zašto?

ZAŠTO JE HRVATSKA BOLJA OD SRBIJE? ZBOG JEDNOG MEČA SA PARTIZANOM! Jugovića pitali o razlici, on izdvojio jednog GENIJA!

Autor Nikola Lalović

Vladimir Jugović nema dileme oko toga ko ima najveće zasluge za uspeh hrvatskog fudbala.

Izvor: MN Press

Nekadašnji reprezentactivac Jugoslavije i legendarni vezista Crvene zvezde Vladimir Jugović u opširnom intervjuu za "Indeks" govorio je o nekim nepoznatim detaljima svoje karijere u Beogradu, ali i o uspehu nacionalnih timova sa ovih prostora. Dok Hrvatska ređa velike rezultate, ima dve medalje sa prethodna dva Svetska prvenstva, Srbija nije ni blizu takvih uspeha. 

On je naglasio da je ključ uspeha Hrvatske Tomislav Ivić! Legendarni Splićanin koji je u karijeri najviše ostao upamćen kao trener Hajduka iz Splita vodio je i reprezentaciju Jugoslavije, ali i velikane poput Ajaksa, Porta, Atletiko Madrida i PSŽ-a. Njegov rad je napravio temelje za sistem koji sada već godinama proizvodi vrhunske igrače. 

"Iskreno, ne znam u čemu je razlika i jako mi je teško da detektujem zbog čega je Hrvatska napravila sjajne rezultate, a Srbija nije. Međutim, jako mi je drago da je neko iz regije uspeo da napravi ovako nešto što je napravila Hrvatska. Po meni je ključan razlog za hrvatske rezultate činjenica da ste imali Tomislava Ivića", rekao je Jugović. 

On je istakao da se plodovi njegove škole vide i sada, a da je ceo fudbalski svet ovog genijalnog trenera koga je hvalio i Otmar Hicfeld veoma cenio. 

"Kao rezultat njegove škole, dobili ste rezultate kakve ste dobili. Mislim da činjenica da mu se ceo fudbalski svet divio dovoljno govori kakav je bio trener. Ako je jedan Otmar Hicfeld glasao za Ivića kao najboljeg na svetu, o čemu bismo mi više trebali razgovarati na tu temu? Utakmica između Partizana i Hajduka 1976. u Beogradu, kad je Ivić napravio totalnu pometnju promenama pozicija igrača Hajduka i dobio utakmicu 6:1, najbolji je dokaz njegove genijalnosti. Njegova škola je bila ključna i iz nje su se stvorili ostali treneri koji su kasnije napravili odlične rezultate Ivić je bio drugačiji. Gledao sam dokumentarac o njemu i bio sam impresioniran. Na Ivića su se kasnije nadovezali Biće Mladinić, Ćiro Blažević, Dalić, igrači su ih pratili i to je to. Nema tu neke velike filozofije", završio je Jugović.