INTERESANTNO

FUDBALERI I TRENERI ZARAĐUJU MILIONE, KOLIKO DOBIJAJU SUDIJE? Poznate su cifre - najviše ŠKRTARE u Premijer ligi!

Autor Nemanja Stanojčić

Otkriveno je i koliko novca po utakmici dobijaju fudbalske sudije u najjačim ligama na svetu.

Izvor: Profimedia

Plate igrača, zarade trenera, to su stvari koje su poznate u svetskom fudbalu. Milionski iznosi, velike cifre. Koliko zarađuju sudije? To je pitanje na koje je stigao odgovor i mnogi su bili iznenađeni kada su videli brojke. U Španiji plaćaju tri puta više nego u Premijer ligi...

Španska "Marka" objavila je listu sa zaradama arbitara u najjačim ligama na svetu i na prvom mestu je Primera gde sudije mesečno mogu da zarade 12.500 evra, po utakmici 4.200, dok arbiri u VAR sobi dobijaju 2.100 evra. Znatno više nego u Engleskoj, koja se smatra najjačom ligom na svetu.

Sudije u Premijer ligi mesečnno dobijaju 3,700 evra, 1.300 po utakmici, dok arbitri iz VAR sobe dobijaju 1.000 evra. U Bundesligi je zarada 3,600 evra po meču, u Francuskoj 2.900, u Seriji A 3,400, a u Portugalu 1.500 evra po utakmici. Navedeno je i da svi arbitri koji sude u Ligi šampiona dobijaju po 7.000 evra.

Naveli su i primer sudije Mateu Lahoza koji je u 2022. godini zaradi oko 335.000 evra, uz podsećanje da je sudio i na Svetskom prvenstvu u Kataru. Doduše, njega je zbog suđenja Lionel Mesi žestoko isprozivao, a nije se proslavio ni na gradskom derbiju Barselone i Espanjola u decembru.