"Real iz Niša"

U NIŠU EUFORIJA, A ZVEZDA I PARTIZAN NA MUKAMA! Intervju Dragana Šarca - imam PODRŠKU da predvodim Radnički!

Autor Dušan Ninković

Intervju sa Draganom Šarcem povodom 100 godina Radničkog iz Niša.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Veliki dan za srpski fudbal, a posebno za sport na jugu zemlje. Fudbalski klub Radnički iz Niša 24. aprila 2023. godine slavi čitav vek postojanja! Tokom prethodnih sto godina bogata klupska istorija ispisivana je na različite načine - od kontroverznog imena Proleter koji su osnivači želeli da daju klubu, pa sve do evropske senzacije i nadimka "Real iz Niša" - a verujemo da je ovo tek prvih 100 godina Radničkog!

I dok će stariji navijači niškog kluba zauvek pamtiti slavnu generaciju koja je harala Evropom ili magiju Dragana Stojkovića Piksija - najboljeg koji je u njihovom gradu šutirao loptu - oni mlađi će imati nešto drugo za prepričavanje. Radnički iz Niša je u sezoni 2018/19 osvojio drugo mesto u Superligi, a čovek koji je tada bio u klubu sada je prvi trener ekipe. Stoti rođendan tima sa Čaira bio je povod za razgovor sa Draganom Šarcem, koji dobro pamti istorijsku godinu za Radnički.

"Mnogo lepa sezona, ja sam tada bio pomoćni trener u Radničkom. Skupio se dobar tim, pripreme su prošle dobro, a energija i atmosfera su bili sjajni. Poklopile su se kockice, što se kaže. Od samog početka sezone je sve krenulo kako treba. Prošli smo ekipu sa Malte u prvom kolu, imali dobre utakmice protiv Makabija koji nismo mogli da prođemo jer su bili kvalitetniji i uigraniji, prvenstvo započeli sa četiri trijumfa...", priseća se Dragan Šarac.

Mečevi protiv Maltežana označili su povratak Radničkog na evropsku scenu posle čak 35 godina i velikih rezultata u Kupu UEFA. Zapravo, bili su samo najava koliko će tim sa Čaira biti moćan u toj sezoni, kada će se na tabeli u domaćem prvenstvu popeti gde nikada ranije nije bio.

"Cele sezone smo jako dobro igrali u prvenstvu, odlično smo gurali. Uspeli smo posle dugog niza godina da razdvojimo Crvenu zvezdu i Partizan. Radnički je na kraju te sezone bio drugi i ponovo se plasirao u evropske kvalifikacije, a posebno smo dobro igrali protiv 'večitih'. U Humskoj smo pobedili Partizan, na Čairu smo remizirali i namučili i jedne i druge. Momci su tada igrali veoma dobro, pobede su donosile samopouzdanja i tako je došlo do rezultata. Naravno, mnogo su na uspehe uticali i ljudi koji su tada bili na čelu Radničkog, zahvaljujući njima mogli smo da ispišemo istoriju i ostvarimo jedan od najvećih rezultata u istoriji niškog sporta". Ovako je izgledala pobeda nad Partizanom:

Partizan - Radnički 0:1 (2018/19)
Izvor: YouTube/Super liga Srbije

Iz ove perspektive se čini da je sezona 2018/19 bila nagrada "Meraklijama" i celom Nišu za sve što su godinama preživeli uz klub. Radnički nije bio "Real iz Niša" - taj nadimak ostaće vezan za najslavniju generaciju u klupskoj istoriji, ali je bio moćan. Prepoznali su to i navijači, na svakom koraku u gradu.

"Bilo je lepo u Nišu, bilo je euforije. Posebno posle prolaska prvog kola kvalifikacija. Nama je to mnogo značilo", kaže za MONDO Šarac. Ipak, čini se da Radnički u narednim godinama nije uspeo da nadogradi sebe, pa bi sada mogao da se nađe na novom početku. Čovek koji dobro poznaje klub preuzeo je ulogu prvog trenera nakon što je dva puta bio pomoćnik u stručnom štabu, a klupski čelnici veruju da će Dragan doneti Radničkom uspehe prikladne klupskom renomeu.

Svestan je toga i Dragan Šarac, koji se uhvatio u koštac sa velikim problemima kada je postao šef stručnog štaba. Uspomene o istorijskoj sezoni su bile sveže, a situacija koju je morao da "popravlja" daleko od toga.

"Tada smo bili na stvarno visokom nivou, ali... Odlasci i dolasci igrača, česte promene, sve to poremeti klub. Mnogo je lakše da tim funkcioniše kada su igrači duže zajedno i kada se poznaju. Bilo je promena i na klupi, mi smo otišli odmah na kraju sezone. Radnički je i ove sezone želeo da napravi tim za Evropu. Nažalost, u tome se nije uspelo, sezona je bila turbulentna. Na ekipu su uticale brojne promene, pa i rano ispadanje iz Evrope, a kada smo se mi vratili u klub već su dva trenera promenjena. Pokušali smo da se plasiramo u plej-of, ali nismo uspeli. Na insistiranje kluba došlo je do smene trenera i ja sam preuzeo ekipu. Imam punu podršku svoje porodice, supruga i ćerka su me podržale", priča trener Nišlija nakon prvih nekoliko nedelja u novoj ulozi. 

Radnički će, sasvim sigurno, pokušati da se vrati na staze uspeha, ali... Pre toga mora da se brine o opstanku. U godini u kojoj klub proslavlja 100. rođendan prioritet će biti opstanak kroz plej-aut, a Nišlije će tek nakon toga moći da počnu sa planom koji će ih vratiti u društvo Zvezde i Partizana. Svestan je toga i trener Radničkog.

"Čeka nas mnogo utakmica u kratkom periodu, pa tu nema prostora da se razmišlja o sledećoj sezoni. Trenutno smo fokusirani na izlazak iz opasne zone, iako nam je jasno da je Radničkom mesto u plej-ofu i u vrhu srpskog fudbala. Razmišljamo od utakmice do utakmice, a što pre obezbedimo opstanak biće više vremena da se planira naredna sezona", zaključio je Dragan Šarac na kraju razgovora.