Fudbal

UEFA HITNO MENJA STARO PRAVILO - ČEFERINU SE UOPŠTE NE SVIĐA: Pitao je i Murinja i Anćelotija i svi misle drugačije!

Autor Mladen Šolak

Da li će ovo drastično promeniti fudbal?

Izvor: MN Press

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin u utorak je kritikovao trenutno pravilo koje određuje kada je (ne)dozvoljeno igrati rukom. "Niko u svetu ne shvata kada je ruka, a kada nije", rekao je Slovenac i tako nagovestio promenu tog pravila.

Nakon Čeferinove izjave pokrenuo se i Fudbalski bord UEFA i zatražio da pravila o igranju rukom budu jasnija. "Okupili smo najbolje trener na svetu u jednoj sobi, pokazali smo im situaciju u kojoj lopta udara ruku igrača i pitali smo ih 'Da li je ovo ruka ili nije?'. Polovina je rekla da jeste, polovina da nije. To su treneri najboljih ekipa na svetu i mislim da bi sudija na terenu trebalo da odluči, inače nam nije više potreban arbitar", rekao je Čeferin.

"U suprotnom, možemo samo da imamo mašinu koja će proceniti da li je to ruka ili nije, a to mi se ne sviđa. Uopšte mi se to ne dopada. Radićemo na tome da će sudije morati da odluče da li je bio prirodan pokret rukom ili nije", dodao je Slovenac.

U tom bordu sede neki od najvećih trenera u istoriji, Karlo Anćeloti i Žoze Murinjo su među njima, a tu su i bivši asovi - Paolo Maldini i Luiš Figo. Članovi su se saglasili da bi UEFA trebalo da razjasni da ne može biti dosuđeno igranje rukom ako se lopta prethodno odbila od njegovog tola i pogotovo kada ne ide prema golu.

Bord je takođe uputio i apel nadležnima za kreiranje fudbalskih pravila da izmeni odredbu da igrači dobijaju obavezne crvene kartone za igranje rukom. Sugestija je da bi igrači trebalo da budu isključeni ako rukom reaguju u šansi za gol, kao i ako namerno i svesno dodiruju loptu rukom. U slučaju svih drugih prekršaja, igrčai bi samo trebalo da budu upozoreni.

Očigledno je da će se UEFA tek zabaviti ovim problemom, a na red bi moglo da dođe i pravilo o ofsajdu, jer je i Čeferin tu nagovestio promene, izjavom da "ofsajd od dva centimetra za mene nije ofsajd. Moramo da vidimo da li bi ta linija trebalo da bude deblja".