AU!

TRENER JE VIKAO DA SAM DOBRA SAMO ZA KUHINJU! Natalija preživljava pakao na utakmicama koje sudi - ovo je njena priča!

Autor Nemanja Stanojčić

Natalija Vavržnijak izabrala je da se bavi suđenjem na fudbalskim mečevima, pa je otkrila sa čim se sve suočava u svom poslu i kakve uvrede trpi.

Izvor: Instagram/natalia_wawrzyniak/printscreen

Natalija Vavržnijak (27) je žena koja je za profesiji izabrala suđenje na fudbalskim utakmicama. Krenula je kao linijski sudija, sada se izborila za mesto glavnog arbitra na pojedinim utakmicama u svojoj domovini, Poljskoj. Nekada se bavila fudbalom, dok nije pokidala ligamente i završila karijeru. Odlučila je da ostane u ovom sportu i upustila se u novi izazov.

Na fudbalskim terenima je od 2019. godine, otkrila je i sa kakvim sve stereotipima se suočavala, kakve je uvrede trpela od raznih ljudi, čak i od samih trenera i igrača na utakmicama na kojima je bila u ulozi sudije. "Boli me najviše što ni treneri ni igrači ne shvataju da u tim nižim rangovima sude mladi arbitri, greške se dešavaju svima, kada se to nama desi, onda uslede salve uvreda, teško mi je da prepričam šta nam sve govore", počela je Natalija.

Potom je otkrila i jednu situaciju sa druge utakmice koju je sudila u životu, to je veoma potreslo. "Trener jednog tima imao je očigledne probleme sam sa sobom, potšo je doveo u pitanje svaku moju odluku. Vikao je da sam sposobna samo za kuhinju i da ne treba da sudim, dobacivao je svojim igračima kako sam dobra smao za krevet. Posle meča je rekao da bi 'da ima ćerku kao što sam ja, da bi joj razbio glavu'. To više nije ni uvreda, već nešto mnogo opasnije."

Sa istim trenerom imala je sukob i na narednoj utakmici, dobio je crveni karton, pa novčanu kaznu od strane saveza i suspenziju na tri utakmice. "Golman jedne ekipe me je pitao 'da li želim dobar k***c i da me neko od njih j**e", prepričala je Natalija.

Nije odustala, obrisala je suze, odlučila da se ne obazire na uvrede i nastavila je da radi. Trenutno je u jednom od najnižih rangova u Poljskoj i želi da napreduje. "Volela bih da uđem u što viši rang i da preživim ovu B klasu. Ako psihološki ovo mogu da preživim. Osim tih nekoliko incidenata, ostalo je u redu", zaključila je Natalija Vavržnijak.