Fudbal

ISTERALI GA IZ KLUBA JER TVRDE DA JE NACISTA, A SADA NAPAD NOVAKA: Ukrajinac BESAN zbog Srbina, a evo koga podržava!

Autor Nikola Lalović

Zbog majice na kojoj je prema navodima nekih medija u Španiji veličao Azov bataljon propao mu je transfer u Rajo Valjekano, a sada Romanu Zozulji smeta Novak Đoković.

Izvor: Profimedia

Reprezentativac Ukrajine i sada napadač jednog španskog trećeligaša Roman Zozulja napao je Andreja Ševčenka koji mu je bio selektor jer je sedeo sa Novakom Đokovićem na meču polufinala Lige šampiona u Rimu. Ali ko je on? 

Roman Zozluja je rođe je u Kijevu 1989. godine, tada još u sastavu Sovjetskog saveza. Fudbalom je počeo da se bavi rano, a nakon pet godina u kojima je slabo dobijao šansu u Dinamu iz Kijeva prešao je u Dnjepar gde je postao glavni igrač, najbolji strelac i reprezentativac. Dobre igre u Dnjepropetrovsku su mu donele transfer u Španiju, a tada su počeli problemi za njega. 

Kupio ga je Betis u kome nije ostavio dublji trag, a onda su 2017. godine pokušali da ga pozajme Rajo Valjekanu. Ipak, nisu mogli da izaberu pogrešniji klub. Rajo Valjekano je maleni klub iz pregrađa Madrida poznat po navijačima koji su komunističkog i levičarskog političkog opredeljenja. Samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da Zozilja dolazi, navijači su rekli ne!

Navijači su se pojavili u trening centru sa transparentnom na koje je pisalo da Rajo Valjekano "nije mesto za naciste", a ni otvoreno pismo Zozulje ih nije ubedilo u suprotno. 

"Nažalost moj dolazak u Španiju je propraćen nesporazumom sa novinarima koji jako malo znaju o mojoj zemlji i mojoj karijeri. Došao sam na aerodrom u Sevilji noseći majicu sa obeležjima Ukrajine, a novinari su preneli da nosim majicu paravojne formacije čiji se grb razlikuje od grba Ukrajine", napisao je Zozulja koji je tada proglašen za simpatizera Azov bataljona. 

Navijači Raja mu sve ovo nisu zaboravili, pa kada je  prešao u Albasete meč Rajo Valjekana i Albasetea u Segundi je morao da bude prekinut. Sudija Hose Antonio Lopez Toka je prekinuo meč u Valjekasu jer su navijači vređali Ukrajinca i pretili mu pred duel koji je trebalo da bude odigran 2019. 

Kada je počeo rat u Ukrajini Zozulja je osnovao "Narodnu armiju", organizaciju koja pomaže volonterima koji asistiraju ukrajinskoj vojsci u Donbasu. Prema navodima Zozulje i njegove organizacije oni su najviše angažovani u dopremanju hrane, odeće i tehničke opreme armiji Ukrajine.