Fudbal

NEPOBEDIVIH 11 PEPA GVARDIOLE! Znao je šta će Mančester siti da uradi Realu: "On je genije, napisao mi SMS šta će biti!"

Autor Mladen Šolak

Mančester siti pobedio Real Madrid i još jednom demonstrirao silu

Izvor: Profimedia

U gornjem redu stoje, sleva na desno, Kajl Voker, Erling Holand, Ederson, Rodri, Ruben Dijas, Manuel Akanži i Dšn Stouns. U donjem čuče Kevin De Brujne, Džek Griliš, Bernardo Silva i Ilkaj Gundogan. Oni su najdominantniji tim današnjice i u sredu uveče demolirali su aktuelnog prvaka Evrolige, neuništivi Real Madrid, pobedivši ga 4:0 na stadionu "Itihad".

Pep Gvardiola nije osvojio Ligu šampiona od 2011. i druge pobede njegove Barselone protiv Mančester junajteda u tri godine. Samo je 2010. Žoze Murinjo sa Interom uspeo da nekako zaustavi Pepovu i Mesiju mašinu "autobusom" na Nou Kampu i da uđe u istoriju sa svojom tripletom. Ovog proleća, više od decenije nakon toga, ponovo je ulog tripleta, a sada za nju igra Gvardiola.

Teško je objašnjivo kako jedan od najvećih trenera u istoriji nije uspeo da napravi više uspeha u najjačem i najbitnijem takmičenju sa Bajernom (2013-16) ili posle toga sa Sitijem do danas. Neverovatno zvuči da je još samo jednom igrao u finalu i da ga je izgubio 2021. Čelsija u Lisabonu, golom Kaija Haversa za konačnih 1:0. I koliko je današnji Čelsi daleko od tog, šampionskog, toliko je i Mančester siti danas ispred svih - i u Engleskoj i u Evropi. I svi Gvardiolini igrači toga su veoma svesni i pred finale 10. juna u Istanbulu, na "Ataturk olimpijskom stadionu".

"Ne znam šta je razlog, da li je to zbog naših navijača ili zbog terena, ali osećamo se nezaustavljivo. Čak i u prvenstvu osećamo da niko ne može da nas pobedi. To je neverovatno", rekao je Džek Griliš, jedan od nekoliko Sitijevih heroja koji igra čudesan fudbal po levom krilu.

Prošle godine, Real je naneo Sitiju pakleno težak poraz, jer je u prvoj utakmici izgubio 3:4, a potom je kod kuće okrenuo i pobedom 3:1 nastavio da korača ka tituli, koju je osvojio. Pep Gvardiola priznao je u sredu da je i taj neuspeh motivisao njegove igrače. "Imao sam osećaj da smo u stomaku imali ono što se desilo pre godinu dana. Mislim da je danas izašlo sve što smo držali u sebi, toliko nas je bolelo to", rekao je Španac.

A legendarni kapiten Mančester junajteda, danas komentator "BT Sporta" Rio Ferdinand otkrio je sjajnu anegdotu nakon utakmice. "Pep mi je napisao poruku: 'Veruj mi, pobedili smo ih pre dve godine, pobedićemo ih opet'. To mi je poslao dva-tri sada pre utakmice. To je čisto samopouzdanje. Izgledalo je kao da su ih nagazili na grlo i da su ih postavili tamo gde žele, a onda bum - gol. Taj čovek je potpuni genije. Uništili su, prebili, razbili giganta evropskog fudbala i uradili su galopirajući, lako, sačuvavši uz to benzin. Nisu ni oznojili!", rekao je Ferdinand.

Mančester siti podjednako dominantno gazi i ka tituli Premijer lige i mogao bi da je osvojiu nedelju protiv Čelsija, posle čega će igrati protiv Mančester junajteda u finalu FA Kupa 3. juna. A, onda će na red doći i najveći meč sezone, za trofej koji Siti čeka oduvek, a Gvardiola od londonske noći 2011. godine. Zaslužili su da ga uzmu, ali naravno - pitaće se i Inter, mada sigurno ne mnogo ako Siti ponovi ovakav nastup:

Mančester siti Real Madrid
Izvor: YouTube/TV Arena sport