KAPITEN!

TADIĆ DOVEO AJAKS U SRBIJU! Pre 50 godina su u Beogradu osvojili EVROPU, a sad ih vodi Srbin: Često pogledam snimak...

Autor Milutin Vujičić

Dušan Tadić je doveo Ajaks u Srbiju povodom obeležavanja pola veka od titule u Kupu evropskih šampiona.

Izvor: Promo/FSS

Pre tačno 50 godina Ajaks je u Beogradu postao šampion Evrope pošto je na našem najvećem stadionu savladao Juventus golom Džonija Repa. Tim povodom aktuelni kapiten reprezentacije Srbije i Ajaksa Dušan Tadić doveo je svoj klub u Srbiju gde je na terenima u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi gostovala kadetska ekipa slavnog holandskog kluba. U sklopu mini-turnira snage su odmerili sa vršnjacima iz Crvene zvezde, Partizana i Vojvodine.

Ideja je potekla od Svetozara Čiće, trenera koji je osnovao klub Ajaks u Novom Sadu i bio je veoma blizak sa čuvenim igračem ovog kluba Veliborom Vasovićem. "Često pogledam na jutjubu snimak utakmice i podsetim se gola koji je Rep postigao već u petom minutu. Fenomenalan je osećaj kada obučeš dres Ajaksa i vidiš onaj bedž sa brojem 4 na rukavu. Odmah su ti u glavi četiri titule evropskog šampiona i još veća želja da i ti ponoviš uspeh slavnih prethodnika", rekao je Tadić za sajt FSS.

Dušan Tadić
Izvor: YouTube/Fudbalski savez Srbije

Takođe, Tadić je primetio i jednu sitnicu koja je danas nezamisliva u fudbalu, a koja pokazuje da su se pre 50 godina igrači mnogo više poštovali među sobom i nije bilo toliko provokacija.

"Prilikom dodele pehara i medalja, svi igrači Ajaksa su imali na sebi dresove Juventusa. To je danas nezamislivo. Fudbal se mnogo promenio u poslednjih 50 godina. Ali je lepo što su se Zvezda, Partizan i Vojvodina odazvali i uzeli učešće na ovom turniru zajedno sa momcima iz Ajaksa. Možda se neko od njih pokaže i privuče pažnju stručnjaka iz čuvene Ajaksove škole fudbala. Voleo bih da još neki naš igrač zaigra jednog dana u klubu koji je po mom mišljenju među pet najboljih u Evropi. Po svemu: istoriji, tradiciji, stilu igre, načinu rada sa mlađim kateogrijama. Pet godina sam u Ajaksu, o tome sam maštao na početku karijere i zaista mi je čast i privilegija".

Događaju su prisustvovali još i Igor Janković, generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović, direktor A reprezentacije Stevan Stojanović i već pomenuti Svetozar Čiča.

Igrači Ajaksa u dresovima Juventusa.
Izvor: MN Press - arhiva