Fudbal

SEVILJA JE OSVOJILA LIGU EVROPE, PRVA JE SRUŠILA ŽOZEA MURINJA U FINALU Drama, penali i pobeda VLADARA ovog takmičenja

Autor Mladen Šolak

Španski tim ponovo osvojio Ligu Evrope, nanevši Žozeu Murinju prvi praz evropskim finalima. Odlučili su penali i sjajni golman Sevilje Bono, koji je zaustavio dva šuta Italijanima.

Izvor: Profimedia

Sevilja je osvojila Ligu Evrope pobedom protiv Rome Žozea Murinja u finalu u Budimpešti (1:1, na penale 4:1). Andalužani su uz pehar dobili i mesto u Ligi šampiona, u kojoj će biti žrebani u prvom šeširu. Srpski golman Marko Dmitrović sa klupe je gledao kako prvi čuvar mreže španskog tima Bono najpre "skida" udarac Đanluki Manćiniju u drugoj seriji, a potom i čita u koju će stranu šutirati Ibanjez, dok je pogađao stativu. Sevilja je iskoristila te dve situacije i čak sedmi put osvojila pehar Kupa UEFA/Lige Evrope, po čemu je apsolutni rekorder. Naravno, u pobedi i radosti Španaca učestvovao je i srpski reprezentativac Nemanja Gudelj, koji je odigrao svih 128 minuta, pa bio zamenjen pred penale.

Sa druge strane, srpski internacionalci Nemanja Matić i Mile Sviler nisu se radovali sa "vučcom" i dogodine će, kako sada stvari stoje, igrati u grupnoj fazi Lige Evrope, jer je tim Žozea Murinja šesti na tabeli pred meč poslednjeg kola protiv Specije, u kojoj će igrati za "overu" tog plasmana.

Žoze Murinjo prvi put je izgubio evropsko finale i nije uspeo da treći put osvoji trofej Kupa UEFA/Lige Evrope, nakon što je prethodno to uspeo i sa Portoom i sa Mančester junajtedom. Uz to je dva puta osvojio Ligu šampiona, sa Portoom i Interom i uz prošlogodišnji trijumf u Konferencijskoj ligi, takođe sa Romom.

Sevilja je na putu ka tituli u nokaut fazi eliminisala PSV Ajndhoven, u dvomeču u kojem je Dmitrović bio napadnut na terenu, posle toga je izbacila i Fenerbahče u osmini finala, zatim Mančester junajted u četvrtfinalu, pa i Juventus u polufinalu, iako je Dušan Vlahović golom poveo italijanski tim ka finalu. Ipak, u njemu se našao tim koji je specijalizovan za ovo takmičenje i koji je ovako pobedio, golovima Lukasa Okamposa, Erik Lamele, Ivana Rakitića i Gabrijela Montijela sa bele tačke.

Sevilja Roma
Izvor: YouTube/TV Arena sport