Fudbal

MORALI SMO DA SKANDIRAMO KOSOVO JE SRBIJA U PRIŠTINI! "Nas je bilo 40, a njih 14.000 - evo šta smo tada doživeli"

Autor Mladen Šolak

Rumuni se oglasili posle utakmice na kojoj su skandirali Srbiji u Prištini

Izvor: Youtube/ k!d00

Navijači fudbalske reprezentacije Rumunije skandirali su "Kosovo je Srbija" na stadionu "Fadil Vokri" u Prištini. Njih 40-ak skandiralo je i "Srbija, Srbija", kao i "Rumunija, Rumunija", a ostatak stadiona je zviždao. Prema pisanjima navijačkih portala na društvenim mrežama, oni su ušli na stadion ddok je meč trajao.

"Nakon što su domaćini otežali pristup utakmici, nizom veoma restriktivnih mera pristupa, uspeli smo da uđemo na stadionu krajem prvog poluvremena", saopštila je u nedelju navijačka grupa rumunske reprezentacije. "Iako nas je bilo samo 40 na stadionu punom 14.000 Kosovara, pretpostavljamo smo da ćemo bez obzira na rizike i posledice, uraditi baš ovo usred njihovog stadiona i reći im pravo u lice na stadionu i u takozvanom 'glavnom gradu', kao što smo radili i na poslednjim mečevima sa Srbijom u Beogradu i Bukureštu, na mnogo prijateljskijem terenu".

"Očekivano... Pripadnici žandarmernije, policije, policijski službenici i lokalni službenici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su nas na par sati, bili smo vezanih ruku iza leđa i osvetili su nam se u policijskoj stanici", piše između ostalog u saopštenju navijača.

Utakmica je odigrana u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i završena je bez pobednika (0:0). Posle takvog skora, Rumunija je ostala na drugoj poziciji sa dva boda manje od Švajcarske, koja će gostovati u septembru na Kosovu. Taj meč biće sigurno veoma ispraćen i zbog činjenice da značajan broj Švajcaraca albanskog porekla igra za reprezentaciju i da njihovo poreklo vodi upravo sa Kosova, poput kapitena Granita Džake, koji je poreklom iz Podujeva, ili Đerdana Šaćirija, rođenog u Gnjilanu.

Džaka je kao kapiten predvodio Švajcarsku na utakmici u Srbiji u martu ove godine, kada je Belorusija dočekala njegov tim u Novom Sadu. Upravo je Džaka postigao jedan od pet golova u ubedljivom trijumfu svog tima, 5:0. Reprezentacija samoproglašene republike u ponedeljak igra upravo protiv Belorusije u Duimpešti. Poznato je da Belorusi neće moći da igraju utakmice kao domaćini na svom terenu do daljeg, zbog rata u Ukrajini.