IGRA ZA ČELSI!

"SEĆAM SE BOMBARDOVANJA, SIRENA..." Najbolja srpska fudbalerka igrala sa Mitrom, pa otvorila dušu Amerikancima!

Autor Milutin Vujičić

Najbolja srpska fudbalerka Jelena Čanković danas nastupa za Čelsi, a prošla je veliki put do "Stamford bridža".

Izvor: Profimedia/Natalie Mincher/SPP

Srpska fudbalerka Jelena Čanković dobila je nagradu Fudbalskog saveza Srbije (FSS) "Zlatna lopta" za najbolju igračicu 2021. godine, a nedugo potom napravila je i transfer karijere pošto danas sa uspehom nastupa za Čelsi, jedan od najboljih ženskih fudbalskih klubova sveta. Vezistkinja iz Batajnice je prethodne sezone odigrala 22 utakmice za "plave" i postigla je četiri gola i samim tim je privukla pažnju svetskih medija, pa je u intervjuu za "Atletik" otkrila nešto više od sebi.

"Kada sam imala samo četiri godine, počelo je bombardovanje. Sećam se sirena koje su odzvanjale i zbog toga nisam mogla da se igram, što me je nerviralo", kazala je Čankovićeva američkom mediju povodom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, samo četiri godine posle njenog rođenja u Batajnici: "Mnogo toga se dešavalo u mojoj zemlji. Za moje roditelje i ljude njihovih godina - to nije bio najlepši period. Ja sam imala na kraju lepo detinjstvo pošto sam uz sebe imala roditelje koji su toliko toga učinili za mene".

Otkrila je da je fudbalsku loptu počela da šutira samo sa dve godine, a otac Željko ju je ohrabrio da ne odustaje, pa je u međuvremenu počela da pimpluje loptu i na sportskim takmičenjima. Nije želela da bude "klovn", kako piše Atletik, nego je želela da igra pravi fudbal - i to protiv dečaka, pa čak i protiv Aleksandra Mitrovića i Saše Lukića, sadašnjih igrača Fulama, kao i protiv Jovane Damjanović (Bajern MInhen).

Znala je da će otići u inostranstvo i zato nije mnogo razmišljala kada je stigao poziv Barselone, čija je članica postala sa samo 17 godina: "To je bio moj klub iz snova, kada je došla prilika da pređem u Barsu, ništa drugo nije postojalo za mene. Ne želim ni zbog čega jer sam ispunila svoje snove", kazala je Čankovićeva.

U međuvremenu se vratila u Barselonu, igrala za Ferencvaroš, Vekše, Rozengerd i na kraju Čelsi sa kojim ima velike ambicije i veruje da će trofeji sigurno doći na "Stamford bridž": "Uvek mi treba vremena da se prilagodim na novi tim, na nove saigračice, da shvatim gde će biti lopta i kako sve ostale igraju. To su sve male stvari koje zahtevaju vreme, sledeće sezone će biti mnogo lakše za mene", kazala je Jelena.