Ne sme!

ITALIJANI ZBOG HITLERA ZABRANJUJU OVAJ BROJ NA DRESU! Više niko neće moći da ga uzme - u problemu i Hrvat iz Lacija!

Autor Dušan Ninković

Hrvatski fudbaler Toma Bašić, saigrač Sergeja Milinković-Savića, moraće da izabere novi broj na dresu.

Izvor: Profimedia/Sipa USA

Fudbaleri koji će u budućnosti nastupati za italijanske klubove u Seriji A neće moći da nose broj 88, odluka je tamošnjih fudbalskih vlasti. Ovo je jedan od poteza u borbi protiv nacističkih ideja, pošto je 88 numerički kod za zloglasni pozdrav "Hajl Hitler".

Kako je H osmo slovo abedece, sledbenici nacističke ideologije su skraćeni HH počeli da označavaju kao 88. Poslednjih godina ti simboli prisutni su i na italijanskim stadionima, a čini se da u isticanju takvih poruka prednjače navijači Lacija. Oni su već godinama bliski političkim idejama Adolfa Hitlera i Benita Musolinija - čiji rođak čak i igra za njihov klub.

Tokom prethodne godine jedan od navijača Lacija pojavio se na utakmici u dresu sa brojem 88 i natpisom Hitlerson iznad njega, zbog čega mu je doživotno zabranjen ulaz na stadion! Sada su politički lideri u Italiji, ali i Fudbalski savez Italije, rešili da odu korak dalje i broj koji ima strašnu simboliku zabrane i na dresovima fudbalera.

Inicijativa uključuje dodavanje etičkog kodeksa u skladu sa Međunarodnim savezom za sećanje na holokaust, a takođe poziva da se utakmice prekinu u slučaju antisemitskih skandiranja, slično kao što bi trebalo da se rešavaju slučajevi rasizma. Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Pjantedosi rekao je da su ti potezi "adekvatan i efikasan odgovor na nepodnošljive predrasude koje se prečesto pojavljuju na italijanskim stadionima".

"Kredibilitet fudbala, koji je povređen i oštećen diskriminatornim ponašanjem, ima direktnu refleksiju na italijansko društvo", dodao je predsednik Fudbalskog saveza Italije Gabrijela Gravina i tako potvrdio odluku o dresovima u novoj sezoni. Tokom prethodnih godina broj 88 često je korišćen u italijanskom fudbalu, a u Laciju nosio hrvatski fudbaler Toma Bašić. Prethodnih nedelja se pričalo da tim iz Rima više ne računa na bivšeg fudbalera Hajduka iz Splita, koji bi mogao da potraži novi klub. Ukoliko se preseli u neki drugi tim Serije A, svoj broj neće moći da prenese!