Sklapanje!

NAJBOLJI TIM NA SVETU "GOMILA" HRVATE U KLUBU! Jedan došao zbog Gvardiole, drugi im je NAJVEĆA želja ovog leta!

Autor Dušan Ninković

Hrvatski fudbaleri su na ceni, a Pep Gvardiola želi da ima najmanje dvojicu za novu sezonu Mančester sitija.

Izvor: Profimedia

Sigurno nije najzvučniji transfer u Evropi ovog leta, ali prelazak Matea Kovačića iz Čelsija u Mančester siti mogao bi da bude jedan od najznačajnijih u engleskom fudbalu! Aktuelni osvajač Premijer lige "prevario" je londonski klub i za samo 25 miliona obezbedio potpis hrvatskog reprezentativca, koji bi u narednoj sezoni trebalo da bude jedan od najbitnijih igrača u klubu.

Kovačić je već stigao u Mančester gde je potpisao višegodišnji ugovor sa "Građanima", a zatim u superlativima govorio o svom novom klubu. Ispostavlja se da mu je životna želja bila da sarađuje sa Pepom Gvardiolom, a Siti bi to mogao da upotrebi i kao adut u borbi za potpis Joška Gvardiola, koji je najveća želja engleskog kluba za ovo leta!

"Ovo je za mene sjajan potez i jedva čekam da počnem da igram za Siti", rekao je Kovačić i dodao: "Svako ko je gledao ovaj tim pod Pepom Gvardiolom zna koliko su dobri - za mene su oni najbolji na svetu. Trofeji koje su osvojili su jasni za sve, ali oni su takođe najbolji fudbalski tim. Pridružiti se ovom timu je zaista san za svakog fudbalera. Imam još mnogo da učim i razvijam se, i znam da pod Pepovom kontrolom mogu da postanem bolji igrač, što je zaista uzbudljivo za mene. Moj plan sada je da se odmorim nekoliko nedelja pre nego što se vratim u Mančester da se pripremim za novu sezonu. Želim da pomognem ovom klubu da ostane na vrhu i osvoji još trofeja."

Njegov dolazak usledio je nakon što je klub najavio odlazak Ilkaja Gundogana u Barselonu, dok je Siti imao ponudu od 90 miliona funti za engleskog vezistu Deklana Rajsa koju je Vest Hem odbio. Engleski šampion se za najtraženijeg fudbalera na Ostrvu takmiči sa Arsenalom, ali je pre "Tobdžija" uspeo da završi drugi posao u veznom redu i tako opuštenije krene u prelazni rok. 

Što se Kovačića tiče, on je prešao u Čelsi iz Real Madrida u avgustu 2018, prvobitno na pozajmicu, pre nego što je potpisao petogodišnji ugovor. Za klub je upisao 37 nastupa u turbulentnoj prethodnoj sezoni, kada je tim iz Londona završio na 12. mestu Premijer lige. Kovačić je kroz karijeru osvojio četiri trofeja u Ligi šampiona, tri puta sa Real Madrida i jednom sa engleskim timom. Bio je deo tima Čelsija koji je 2021. godine bio najbolji na kontinetu, a ušao je kao zamena u finalnoj pobedi nad Mančester sitijem.

Na međunarodnom nivou, Kovačić je odigrao 95 nastupa za Hrvatsku, sa kojom je dva puta stigao do završnice Mundijala. Pre pet godina u Rusiji Hrvati su poraženi od Francuske u finalu, dok su u Kataru savladali Maroko u meču za treće mesto. Sigurno su i te partije bila preporuka za veliki transfer. "Bila je vrlo jednostavna odluka da ga dovedemo u Siti jer ima taktičke i tehničke kvalitete koje tražimo od veznog igrača", rekao je direktor fudbala Sitija Tkiki Begiristain i dodao: "On je neko koga smo pratili veoma dugo i uvek smo bili impresionirani kad god smo ga gledali."