ODLUČENO!

VELIKA PROMENA ZA SVETSKO PRVENSTVO 2026! Skroz drugačije kvalifikacije, Piksija će boleti glava... Haos do Mundijala!

Autor Milutin Vujičić

Svetsko prvenstvo 2026. godine igraće se u potpuno novom ruhu, a sada je poznato i kako će izgledati i kvalifikacije.

Izvor: Kurir/Dado Đilas

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2026. godine održava se u Kanadi, Meksiku i Sjedinjenim Američim Državama i od ranije je poznato da će se igrati u potpuno novom formatuGledaćemo čak 48 reprezentacija, igraće se više utakmica, a sada je poznato i kako će izgledati evropske kvalifikacije u kojima se takmiči i Srbija. Donose više mesta nego do sada (ukupno 16), međutim to ne znači da će biti lakše doći do mesta na Mundijalu!

UEFA je poslala zvaničan zahtev i čeka odobrenje FIFA, pa bi uskoro mogao da bude odobren novi format kvalifikacija koji će posebno zanimati selektora "orlova" Dragana Stojkovića i naše fudbalere, pošto ćemo imati priliku da se treći put uzastopno plasiramo na završni turnir.

A, kako će izgledati nove kvalifikacije? Biće podeljene u dve faze - grupnu fazu i plej-of kroz koji ćemo dobiti ukupno 16 putnika za SAD, Meksiko i Kanadu. U prvom delu kvalifikacija biće čak 12 grupa od po četiri ili pet ekipa i pobednici grupa će ostvariti direktan plasman na Svetsko prvenstvo. Pomenute utakmice igraće se sve u razmaku od nekoliko meseci - od marta do novembra 2025. godine.

Šansu za plasman na završni turnir imaće još svi drugoplasirani u grupama, kao i još četiri pobednika grupa UEFA Lige nacija 2024/25 koji se nisu direktno plasirali na turnir. Dakle, ukupno 16 klubova će igrati mini-turnir u martu 2026. sa koga će četiri najbolje ekipe obezbediti plasman na Svetsko prvenstvo. Igra se po jedna utakmica u polufinalu i jedna u finalu.

Izvor: Profimedia/Fabio Ferrari/LaPresse

Podsetimo, na Svetskom prvenstvu će ubuduće biti 12 grupa (umesto dosadašnjih osam) od po četiri reprezentacije. Najbolje prvoplasirane i drugoplasirane će proći u narednom fazu, kao što je to i do sada bio slučaj, međutim u nastavak takmičenja će i osam najboljih trećeplasiranih timova. Preciznije, više timova će prođi u nokaut rundu nego što će ispasti posle grupne faze, što  FIFA sve radi kako bi povećala profit.

Igraće se čak 40 utakmica više nego što je to bio slučaj od poslednje promene formata 1998. godine, ukupno 104. Zbog toga bi Svetsko prvenstvo trebalo da traje i duže nego obično, a dok se čekaju zvanični datumi - pojavila se informacija da će turnir potrajati čak 39 dana. Videćemo kako će se sa tim složiti i klubovi...

Ko su gradovi domaćini Svetskog prvenstva 2026. godine? Vankuver i Toronto su jedini predstavnici Kanade, Monterej, Gvaldalahara i Meksiko Siti jedina tri grada koja "daje" Meksiko, dok SAD dominiraju - tu su Majami, Atlanta, Hjuston, Dalas, Kanzas siti, Filadelfija, Njujork, Boston, Los Anđeles, San Francisko i Sijetl. Što se tiče pomenutih novih 16 mesta na Mundijalu, četiri će dobiti Afrika, po tri Evropa i Azija, po dve Severna Amerika i Južna Amerika, a jednu Pacifik.

BONUS VIDEO: