Veliki trener!

SA ZVEZDOM POKORIO EVROPU, SA 76 RADIO KAO PRVOG DANA! Ko je Ljupko Petrović, trener u teškom stanju nakon nesreće?

Autor Dušan Ninković

Crvenu zvezdu je Ljupko Petrović odveo do titule evropskog šampiona, radio je i kao jedan od najstarijih stručnjaka na svetu, a sada se o njemu priča iz drugog razloga.

Izvor: MN Press

Čuveni fudbalski trener Ljupko Petrović (76) nalazi se u jako teškom stanju nakon saobraćajne nesreće koju je izazvao. On je na obilaznici oko Beograda vozio pogrešnim smerom i izazvao čeoni sudar sa vozilom koje mu je išlo u susret, a odmah nakon toga su ga ekipe Hitne pomoći prebacile u bolnicu!

Po prvim informacijama, Petrović je doživeo dva moždana udara, paralizovana mu je cela strana tela i ne može da komunicira, iako je to nekoliko puta pokušao u toku noći. I taj detalj pokazuje u koliko je teškom stanju čovek koji je Crvenoj zvezdi doneo jedan od najbitnijih trofeja u svetskom fudbalu - "ušati" pehar koji je 1991. godine osvojen na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju, pobedom na penale protiv Olimpika iz Marseja. 

Bio je to najveličanstveniji događaj u istoriji jugoslovenskog fudbala, iako je veliki taktičar Ljupko Petrović u potpunosti promenio stil igre svog tima i crveno-belima oduzeo karakterističnu lepršavost. "Hoćete da igramo finale ili da osvojimo trofej", navodno upitao je Petrović punu svlačionicu asova, svestan da će se finale Kupa evropskih šampiona igrati po njegovim pravilima, šta god igrači mislili o tome. Jasno je, iz ove perspektive, da im nije bilo pravo. Morali su da se brane, da budu disciplinovani kao nikada ranije i da kao retko u karijeri samo gledaju protivnika koji se poigrava. Ali, izdržali su!

"Darko Pančev uzeo je loptu, usledio je zalet, a ja sam Džaji rekao da za pet sekundi možemo biti prvaci Evrope. Stavio mi je glavu u krilo, a ja sam kroz prste gledao penal. Pančev je pogodio, išao sam terenom, ne znam ni sam kuda. Nisam znao ni da se radujem, šta treba da radim, ništa nisam znao. U tom trenutku svi smo bili u transu, u svom svetu. Doživeti tako nešto, a ostati normalan nakon svega, zaista je bilo teško", naglasio je Petrović za MONDO u intervjuu iz 2020. godine.

Sa oreolom šampiona Jugoslavije na klupi Vojvodine i bogatog iskustva koje je sticao na klupi Osijeka, Spartaka, Rada i mlade reprezentacije SFRJ, Petrović je bio želja crveno-belih iz Beograda. Krenuo je u glavni grad, kasnije timu "dodao" Sinišu Mihajlovića kojeg je voleo kao svoje dete, a zatim Crvenu zvezdu poveo kao istoriji evropskog fudbala... 

Njegova trenerska karijera praktično traje već punih 40 godina! Sve je počelo u Osijeku, a nakon Zvezde je radio u Espanjolu, urugvajskom Penjarolu, zatim PAOK-u, Olimpijakosu, Grazeru,... Povremeno se vraćao u srpski fudbal pa je imao još mandata na klupi Vojvodine i Crvene zvezde, a radio je i kao trener OFK Beograda. Bio je prvi srpski trener koji je preuzeo neki hrvatski kluba, a vodio je Kroaciju Sesvete i zagrebačku Lokomotivu. Veliko ime izgradio je u Bugarskoj, gde ga fudbalski fanatici obožavaju, a poslednjih nekoliko godina često je dobijao poslove na egzotičnim destinacijama - radio je u Emiratima, Kini, Kazahstanu, Ruandi i Vijetnamu, a navodno je i ovih dana bio u pregovorima oko novog posla.

Ljupko Petrović je redovno bio na listama trenera sa najdužim karijerama u profesionalnom fudbalu, a retki su bili stručnjaci stariji od njega koji su i dalje radili taj veoma stresan posao. Petrović je svojevremeno izjavljivao da će raditi dokle god bude mogao, što i ne čudi kada se ima u vidu sa koliko je entuzijazma prilazio svakom novom poslu.