Na mlazni pogon!

ZVEZDA JE MLADA I BRZA - TO JE I HTELA DA POSTANE! Šta smo videli u Rusiji? Ovo je 5 NAJJAČIH utisaka!

Autor Dušan Ninković

Fudbaleri Crvene zvezde oduševili navijače tokom pripremnog perioda i pokazali da su spremni za Ligu šampiona.

Izvor: Profimedia

Crvena zvezda je trijumfalno završila drugi deo priprema i nakon pobede protiv Fenerbahčea (3:1) osvojen je PARI Premijer kup u Sankt Peterburgu. Crveno-beli su pre toga savladali Zenit (2:1) i Nefči (4:0), a ekipa Baraka Bahara imala je šta da pokaže na svakom od odigranih susreta.

Navijači su uživali u "novom" timu i ti mečevi bili su idealna prilika da se na delu vide neki novi ljubimci. Bahar je u prvi plan gurnuo nove lidere tima, pojačanja za Ligu šampiona, decu iz omladinske škole, starosedeooce na novim pozicijama. Deluje da je za kratak rok sve idealno uklopio, pa je i tradicionalno zahtevnim navijačima Zvezde bilo teško da pronađu mane.

Da sve bude još zanimljivije, Barak Bahar je uspeo da istakne najjače utiske nove Crvene zvezde dok je pravio tranziciju. Iz kluba je otišao Milan Borjan, nisu tu više Veljko Nikolić i Aleksandar Pešić, ne računa se na Marka Gobeljića i Slavoljuba Srnića, a drugačije uloge će - po svemu sudeći - dobiti Milan Rodić, Gelor Kanga i Aleksandar Katai.

PROMENA FORMACIJE

Crvena zvezda je pripreme na Zlatiboru počela prijateljskim utakmicama protiv selekcije Užica i Borca iz Banjaluke, ali ti mečevi nisu bili dovoljni da se izvedu zaključci. Ipak, Barak Bahar je na njima primetio nešto što njegovi prethodnici u Zvezdi nisu, pa je pred Rusiju napravio promene u formaciji. Pre svega, to se odnosi na poslednju liniju tima odnosno sistem sa tri centralna defanzivca.

Srđan Mijailović je na Zlatiboru bio štoper u formacijama sa dva defanzivca, ali je Zvezda kasnije zadržala njega u poslednjoj liniji, a promenila "okolinu". Aleksandar Dragović se pojavio sa leve, Strahinja Eraković sa desne strane, a "Mićko" dobio ulogu kakvu niko nije očekivao. Sada diriguje odbranom srpskog šampiona i često je ključni igrač u početnoj fazi napada, kada je u pitanju distribucija lopte.

Zanimljivo je da se Crvena zvezda veoma "tiho" prebacila u novu formaciju i da se to nije osetilo na izdanja tima. Dosadašnji deo priprema obeležilo je pet pobeda crveno-belih, a sudeći po mečevima u Rusiji 3-4-2-1 će biti osnovni sistem u koji će se Zvezda postavljati na početku utakmice.

MISTERIJA KANGA

Da li će u takvom rasporedu snaga biti mesto za Gelora Kangu, sve je manje jasno. Iskusni Gabonac počeo je pripreme kao zadnji vezni u tandemu sa ofanzivnijim Markom Stamenićem, ali je njegova uloga postepeno nestajala. Izraelskom stručnjaku više su se sviđale neke druge opcije, pa su u veznom redu igrali Kings Kangva i Mirko Ivanić, što je Kangu udaljilo od terena. Na to su sigurno uticale i izgubljene lopte u opasnoj zoni, koje povremeno predstavljaju zaštitni znak "bitange" koju godinama obožava Zvezdina publika.

Poslovično hladan Barak Bahar, sa licem pokeraša kada su svi na sto bacili sve što imaju, nije pokazivao emocije ni kada je Kanga grešio, ali... Jasno je, smanjio mu je ulogu. Zbog toga što je istu ili sličnu stvar uradio sa još nekoliko fudbalera u klubu, može se reći da je Izraelac "precrtao" i strelca nekih istorijskih golova poput onog protiv Krasnodara. Gelor nije klasičan defanzivni vezni, nije centralni vezni kakav je potreban ovoj Zvezdi i najmanje od svega je ofanzivni vezni za Baharove zamisli. Neki drugi igrači se mnogo lakše uklapaju u sistem koji smo videli u Rusiji.

DECO, IGRAJTE FUDBAL

Mladi i talentovani Kosta Nedeljković prekomandovan je u prvi tim i već nakon nekoliko dana rada zaslužio priliku po celoj desnoj strani terena. Silno je Barak Bahar verovao i u Jovana Mijatovića, koji je na startu priprema dobio ulogu startera, kako bi se dokazivao novom treneru pred veoma važnu sezonu. U prvom planu novog trenera je i Jovan Šljivić, još jedan momak iz "klase '05", pa Zvezda ne treba da brine za pitanje bonusa u narednoj sezoni. 

Sa druge strane, Bahar je vratio samopouzdanje Stefanu Mitroviću tako što mu je našao ulogu na levoj strani terena. Blistao je reprezentativac Srbije na mečevima u Rusiji, isticao se na oba kraja terena i minimalizovao ulogu Milana Rodića tokom priprema. Istina, moraće da se bori i protiv Iraklija Azarova za mesto u timu, ali sada deluje da Gruzin mora njega da izbaci, a ne obrnuto. Tu je i Vladimir Lučić, često hvaljen u Čukaričkom i često osporavan kada se pričalo o mestu u Zvezdi, ali... Krilni napadač ima fudbal u malom prstu "slabije" noge, od njegovih pirueta i "rolanja" po liniji protivnici ostaju skamenjeni, a Bahar je uspeo da dobije i konkretan učinak. Šta više za poželeti u ovoj fazi sezone.

PRESING

Isticao je Zvezdan Terzić često, a posebno poslednjih meseci, da hoće mlađu, bržu i fizički snažniju Zvezdu, a deluje da to i dobija od novog trenera. Tim je kroz prelazni rok podmlađen i ubrzan, pa sada mnogo više liči na ono što Baraku Baharu treba za stil koji želi. Glavna ideja u njegovim zamislima je presing, koji se isticao tokom svih mečeva odigranih u Rusiji.

Crvena zvezda je na meč protiv Fenerbahčea izašla sa samo tri defanzivno orijentisana igrača. U veznom redu su bili Mitrović, Stamenić, Kangva i Bukari, a ni za jednog od njih se ne može reći da mu je igra u odbrani jača strana od napada. Takva formacija možda bi mogla da bude problem u grupnoj fazi Lige šampiona, ali ko će sada da misli o tome? Zvezda je osvojila turnir u Rusiji i pokazala da će uvek da "stisne" protivnika toliko da njegovim defanzivcima bude neprijatno na terenu. Iste zahteve dobijaće Kraso i Mijatović, Olanjinka i Lučić, Bukari i Nedeljković... Svi moraju da budu pod kožom svog rivala i da mu oduzmu loptu u što kraćem roku. Po mogućstvu, što bliže protivničkom golu, jer golovi treba da se postižu na toj strani terena.

MOMCI, A UIGRAVANJE?

Crvena zvezda je ovog leta veoma rano formirala ekipu i Barak Bahar je praktično od samog početka znao na koga će sve moći da računa u toku sezone. Stranci koji su stigli veoma su ozbiljno shvatili zadatak koji imaju ispred sebe, pa se u navijačkim komentarima na društvenim mrežama često provlači pitanje "A aklimatizacija?". Naravno, u šali, jer smo prethodnih godina od čelnika srpskih klubova slušali kako je fudbalerima potrebno da se naviknu na novu državu, nove saigrače, težinu dresa i obaveze koje sada imaju. Ovde, čini se, toga nema, kao što ni noge nisu teške od priprema.

Piter Olanjinka se odmah profilisao kao jedan od najbitnijih igrača tima, čini se da će u svakoj ofanzivnoj akciji učestvovati Žan Filip Kraso, a izuzetno važna uloga u timu poverena je Marku Stameniću. Momak koji je po očevoj liniji Srbin stigao je iz Kopenhagena, ali je reprezentativac Novog Zelanda i verovatno je jedan od najjačih utisaka u dosadašnjem toku priprema. U formacijama koje je Barak Bahar koristio do sada moglo je da se primeti da je Marko nešto više od "box to box" fudbalera - u pojedinim trenucima kao da se klonirao i istovremeno bio ispred oba kaznena prostora. Ili je pronašao neku "caku" pa trči 17 kilometara po meču, nekih šest ili sedam više od ostalih igrača.

Naravno, veoma važnu ulogu u novoj sezoni će imati golman Omri Glazer, dok će za minutažu tek morati da se izbori Edmund Ado. Ostaje pitanje da li će se Crvena zvezda do kraja prelaznog roka pojačati "kapitalcem" u napadu nakon što su usporili pregovori oko Emanuela Late Lata. Ukoliko stigne i napadač, bilo bi dobro da se privikne na novi klub podjednako brz kao njegovi novi saigrači.

BONUS VIDEO: