Fudbal

NEMCI BESNI ZBOG SLIKE FUDBALERA - SVI PRIMETILI TETOVAŽU! Evo šta znači simbol na njegovim grudima (FOTO)

Autor Mladen Šolak

Mesut Ozil ponovo na meti žestokih kritika

Izvor: Profimedia

Lični trener bivšeg nemačkog asa Mesuta Ozila objavio je fotografiju sa nekadašnjim šampionom sveta, na kojoj je jedna stvar privukla posebnu pažnju - fudbalerova tetovaža. On je na grudima istetovirao sivog vuka, za kojeg "Dojče vele" piše da je široko posmatran kao simbol desničarskog ekstremizma, ultranacionalizma i antisemitizma.

Naravno, njegov trener je želeo samo da pokaže kako Ozil izgleda i posle završetka karijere. "Dostigli smo ovu tačku posle dve nedelje napornog rada na odmoru, ali nemojte da pomislite da smo završili. Tek smo počeli", napisao je on.

Ozil je ove godine okončao karijeru kao igrač Bašakšehira i to tako što je otišao sa utakmice dok se igrala. Svojevremeno je bio jedan od najboljih veznih fudbalera na svetu, šampion sveta 2014. sa Nemačkom, zvezda Real Madrida, potom lider Arsenala... Ipak, njegovu karijeru pratile su i brojne kontroverze, poput one kada se 2018. pred izbore u Turskoj slikao sa Redžepom Tajipom Erdoganom i izazvao tenzije u Nemačkoj. Navijači reprezentacije i ljubitelji fudbala u celini optužili su ga da ne pokazuje lojalnost državi u kojoj je rođen i za čiju reprezentaciju igra, već zemlji svog porekla. Fudbalski savez Nemačke se ogradio od njegovog postupka, a posle debakla Nemačke na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. i eliminacije u grupnoj fazi, Ozil se povukao.

Prilikom odlaska iz nemačkog fudbala, on je poručio da nije poštovan, da je trpeo rasizam i nepoštovanje u više situacija, iznošeći teške optužbe na račun čelnika saveza. Sada je ponovo meta napada i kritika u Nemačkoj, ali zbog fotografije sa kontroverznim simbolom.