Konkurencija!

GOMEŠ OTIŠAO, TROJICA DOŠLA U NAPAD PARTIZANA: Duljaj sada ima nove muke - konkurencija je PREJAKA!

Autor Dušan Ninković

Fudbaleri Partizana ulaze u novu sezonu, a konkurencija među napadačima za mesto u timu Igora Duljaja nikada nije bila ovako žestoka.

Izvor: YouTube/JEFPRESS/FK Partizan Beograd/MN Press

Partizan je tokom letnjeg prelaznog roka ostao bez Rikarda Gomeša, najboljeg napadača i najboljeg strelca Superlige u prethodne dve sezone. Činilo se u tom trenutku navijačima da bi mogao da postoji problem u napadu, iako su već na početku prelaznog roka kao "bombe" najavljeni Stevan Jovetić i Uroš Đurđević. Ispostavilo se da njihov povratak u Humsku nije realan, ali crno-beli neće imati nikakvih problema - Igor Duljaj trenutno ima pet kvalitetnih opcija za mesto centralnog napadača!

Gotovo je sigurno da će mladi trener igrati u formaciji sa dva napadača tokom predstojeće sezone. Brojnost, ali i igrački kvaliteti ofanzivaca koje ima na raspolaganju ukazuju da bi crno-beli mogli da oforme zanimljiv tandem pred protivničkim golom - a to se posebno ističe nakon što je Mateus Saldanja kupljen za vrlo pristojnih 1.300.000 dolara!

Pre toga je Partizan doveo Nemanju "Takija" Nikolića iz novosadske Vojvodine i tako svom velikom navijaču dao novu priliku da se dokazuje pred omiljenim navijačima. Pre samo nekoliko dana ugovor je, kao sedmo pojačanje tokom leta, potpisao i brzonogi Aldo Kalulu, pa uz starosedeoce Andriju Pavlovića i Sameda Baždara izbora ima na pretek. U međuvremenu se došlo do zaključka da bi Samed Baždar mogao više da pruži sa nešto povučenije pozicije, što se generalno uklapa u ideju o dvojici napadača tokom većeg dela sezone. 

Petorica napadača koji konkurišu za tim Partizana u narednoj sezoni timu mogu da donesu potpuno različite opcije. Nikolić i Saldanja su najsličniji i nisu igrači kojima je prioritet da postignu gol. Umesto toga, obojica vole da se izvlače na neuobičajene delove terena, da zadrže loptu, iskreiraju i asistiraju, razigraju saigrače koji napadaju prostor i stvore paniku pred golom rivala iako se sami ne nalaze na tom delu terena.

Najbolji dodatak na takvu igru dvojice snažnih napadača crno-belih mogao bi da bude Kalulu koji je tokom igranja u Franucskoj upravo te situacije koristio. Nekadašnji fudbaler Olimpika iz Liona visok je tek 166 centimetara i izuzetno je brz, pa neće biti iznenađenje ukoliko bude utrčavao iza leđa protivničkim odbranama - posebno na međunarodnoj sceni gde Partizan kreće od trećeg kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu. 

U ovako "napakovanoj" konkurenciji minutažu će morati da pronađu i dvojica fudbalera koji su prethodne sezone bili u klubu. Andrija Pavlović je prethodne sezone bio "džoker", ali treba imati na umu da je to bila sezona u kojoj se "vraćao" na nivo od pre nekoliko godina. Jasno je da crno-beli u trenutnom igračkom kadru nemaju fudbalera sličnih fizičkih karakteristika, ali ni igrača koji na terenu radi sve ono što Andrija zna najbolje. Zbog toga ne treba potceniti ulogu za koju bi mogao da se izbori kod Duljaja, a igranje u paru sa još jednim ofanzivcem nije mu strano kroz karijeru. 

Sa druge strane, mnogi stručnjaci su baš predstojeću sezonu označili kao ključnu u karijeri Sameda Baždara. Mladi napadač već dugo hoda po ivici ulaska u prvi tim, ali njegova trenutna uloga nije onakva kakvoj su se nadali. Iako je svojevremeno najavljivan kao jedan od najvećih talenata Evrope, Samed se izgubio između pozicija - nije jasno definisano na kojem mestu u timu bi trebalo da se razvija, što mu je donelo više štete nego koristi od "polivalentnosti".

Baždar je i dalje bonus igrač, što je Partizanu u ovom trenutku izuzetno bitno, pa se situacija može gledati i iz drugog ugla. Zbog toga bi mogao da ukrade minute konkurentima u samom napadu, a možda čak i da igra iza dvojice napadača u nekoj ekstremno ofanzivnoj varijanti. Ukoliko to bude slučaj, crno-beli bi mogli dobro da profitiraju od transfera ofanzivac za kojeg se svojevremeno po hodnicima u Humskoj pričalo da je talenat u rangu Jovetića, Ljajića i Mitrovića.

BONUS VIDEO: