Gotovo

KRAJ - NAJVEĆI IKADA ZAVRŠIO KARIJERU: Otišao kući da igra drugu ligu, pa rekao zbogom bez najbitnijeg trofeja!

Autor Nikola Lalović

Đanluiđi Bufon je i zvanično stavio tačku na fudbalsku karijeru.

Izvor: EPA/ELISABETTA BARACCHI/ANSA

"To je sve drugari! Sve ste mi dali, sve sam vam dao, ovo smo uradili zajedno", napisao je Đanluiđi Bufon u poruci koja je značila kraj. Sa 45 godina, posle više od dve decenije među stativama legendarni golman se povukao i konačno otišao u penziju. 

Sa 45 godina, 18 godina nakon debija na seniorskom nivou on je karijeru završio u istom dresu u kome ju je i započeo, u dresu Parme. Kao omladinac je još branio gol ovog tima, a 2021. godine je pristao da brani u drugoj ligi kako bi na mestu na kome je sve počelo završio svoju fudbalsku priču.

Bufon je nakon šest godina u prvom mandatu u Parmi u rekordnom transferu za ono vreme prešao u Juventus i tamo postao jedna od najvećih legendi kluba. Branio je za "staru damu" od 2001. do 2019. godine, a onda nastavio da juri jedini trofej koji nema u karijeri u Pari Sen Žermenu.

Izmicala mu je titula u Ligi šampiona skoro dve decenije, a nije puno sreće sa tim imao ni u Parizu pa je na kraju ostao bez tog pehara. Posle samo godinu dana među "svecima" vratio se u Juventus i dve godine bio rezerva Vojćehu Ščensnom, da bi potom rešiod a se vrati u Parmu koja je igrala u Seriji B. Pogledajte video kojim se oprostio od aktivnog fudbala:

Sa Parmom je osvojio kup i superkup Italije, kao i Kup UEFA 1999. godine. U Juventusu je osvojio sve osim Lige šampiona, pa je tako u sezoni 2006/07 bio osvajač Serije B sa ovim timom pošto nije napustio ekipu iz Torina kada je zbog nameštanja Juventus isteran iz lige. Ima deset titula prvaka Italije, pet osvojenih kupova, šest superkupova, ali i tri izgubljena finala Lige šampiona. Tome je dodao i titulu u Ligi 1 sa PSŽ-om.

Za reprezentaciju Italije je odigrao neverovatnih 176 utakmica, a najveći uspeh u karijeri mu je trofej prvaka sveta sa "azurima" iz 2006. godine.

BONUS VIDEO: