Dosta!

ĐANLUIĐI BUFON JE 3 PUTA BRANIO U BEOGRADU: Gobeljić mu dao gol, a reprezentaciju nije pobedio! (VIDEO)

Autor Dušan Ninković

Slavni italijanski golman Điđi Bufon objavio je kraj karijere koja je trajala skoro tri decenije.

Izvor: MN Press

Slavni italijanski golman golman Đanluiđi "Điđi" Bufon konačno je odlučio da je dosta - u 45. godini okačio je rukavice o klin i proglasio kraj bogate karijere. Nakon gotovo tri decenije karijere jedan od najboljih čuvara mreže svih vremena se penzionisao, a to je prava prilika da se prisetimo sva tri gostovanja u Beogradu golmana kojeg mnogi smatraju za neprikosnovenog.

Nekadašnji čuvar mreže Parme, Juventusa i Pari Sen Žermena debitovao je u profesionalnom fudbalu sa 17 godina i 295 dana, kada je dobio priliku da u dresu Parme brani na meču Serije A. Zbog svega što je tim u kojem je ponikao uradio za njega odlučio je da nakon bogate karijere završi fudbalsku priču baš tamo gde je sve počelo i gde je branio sve dok se nije preselio u Juventus...

Tada je postao najskuplji igrač u klupskoj istoriji crno-belih iz Torina i rekord je držao sve do dolaska Gonzala Iguaina, a ubrzo su počela i njegova gostovanja u Srbiji. Zapravo, prvo u Srbiji i Crnoj Gori, kako se tada zvala državna zajednica.

SCG - ITALIJA 1:1, kvalifikacije za EP, 2003. godine

Legendarni Đanluiđi Bufon se tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2002. godine izborio za poziciju startnog golmana Italije, a već u narednom ciklusu put ga je doveo u Beograd. Tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2004. godine u Portugalu Srbija i Crna Gora je bila smeštena u istu grupu sa Italijanima, a beogradski meč zakazan je za pretposlednje kolo.

SCG - Italija 1:1, 2003. godine
Izvor: Youtube/FIGC Vivo Azzurro - Nazionale Italiana Calcio

SCG je užasnim rezultatima protiv Azerbejdžana  (2:2 u Podgorici, 2:1 u Bakuu) i porazom od Finske (3:0 u Helsinkiju) sebe dovela u katastrofalan položaj. Protiv Italijana nam je bila neophodna pobeda, ali je meč pred 25.000 navijača završen bez pobednika. Filipo Inzagi je pogodio u 22. minutu, Saša Ilić poravnao u 82. minutu i reprezentaciji dao nadu, ali... Ni pobeda u Kardifu nad Velsom u poslednjem kolu nije bila dovoljna da se ode na veliki turnir.

SRBIJA - ITALIJA 1:1, kvalifikacije za EP, 2011. godine

Rekorder Italije po broju nastupa u dresu državnog tima - ima ih čak 40 više od Fabija Kanavara - čekao je osam godina na sledeći poslovni put u Beograd. Ovog puta je gostovao samo Srbiji, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine koje su ostale zapamćene i zbog velikih incidenata koje su navijači priredili tokom meča u Đenovi.

Ponovo su Srbija i Italija igrale na samom kraju kvalifikacija, a u pretposlednjem kolu rezultat je bio isti kao i osam godina ranije. Klaudio Markizio je pogodio već u prvom minutu, Bane Ivanović poravnao u 26. minutu i produžio nadu koja je trajala samo do poslednje utakmice. Srbija je porazom u Sloveniji, uz promašen penal Nemanje Vidića i bizaran gol koji je primio Bojan Jorgačević prepustila drugo mesto u grupi Estoncima.

CRVENA ZVEZDA - PSŽ 1:4, grupna faza LŠ, 2018. godine

Nakraju, šteta bi bilo da Beograd nije video Đanluiđija Bufona i na klupskom nivou. Tokom grupne faze Lige šampiona u sezoni 2017/18 italijanski golman je bio standardan na golu pariskog tima, a to je uključivalo i gostovanje u Beogradu! Navijači Crvene zvezde ispunili su stadion i napravili sjajnu atmosferu, ali njihov tim nije bio ni blizu da se ozbiljnije suprotstavi bogatom francuskom klubu.

Ipak, pamtiće se sa tog meča da je Zvezda uspela da postigne gol. U trenucima njene najbolje igre, tokom perioda u kojem  je najbolje parirala favorizovanom rivalu, mrežu gostiju zatresao je Marko Gobeljić. Pri prednosti 2:0 za francuski tim desni bek srpskog šampiona se ubacio u kazneni prostor rivala, sačekao grešku i na drugoj stativi dočekao loptu, koju je snažnim udarcem poslao iza leđa italijanskog golmana. Pogledajte sve detalje sa meča na sledećem snimku:

Crvena zvezda - PSŽ 1:4
Izvor: Youtube/UEFA

BONUS VIDEO: