Spektakl!

STADIONOM SE ORI "GAVRILO PRINCIP"! Tribine pune, a na njima spektakl - jasno je i zašto!

Autor Dušan Ninković

Navijači Bordca iz Banjaluke protiv Austrije iz Beča skandirali Gavrilu Principu.

Izvor: Mondo

Fudbaleri Borca iz Banjaluke poraženi su u prvom meču od Austrije u Beču (1:0), pa u revanšu pred svojim navijačima pokušavaju da naprave senzaciju. Stadion u Banjaluci je izuzetno dobro popunjen, a popularni "Lešinari" pružali su podršku svojim ljubimcima na neobičan način - u Banjaluci se orilo ime Gavrila Principa!

Jasno je na šta su aludirali navijači Borca, pominjali su ime atentatora na Franca Ferdinanda jer je nakon završetka Prvog svetskog rata prestala da postoji Austrougarska. Jedna od najvećih evropskih monarhija u tom trenutku "ugušila" se nakon četiri godine krvavog rata - do tada nezapamćenog u istoriji - iako su Austrijanci davne 1914. godine smatrali da će lako izaći na kraj sa slabašnom Srbijom čiji će otpor slomiti nakon što je napadnu sa severa i zapada.

Podsećamo, kao zvaničan razlog za objavu rata navodio se atentat Gavrila Principa na prestolonaslednika i njegovu suprugu. Princip je bio član organizacije "Mlada Bosna" koja se zalagala za ujedinjenje južnih Slovena, a imala je i jake veze sa Srbijom odakle je dobijala pomoć u naoružanju, ali i logistici.

Na kraju, atentat je bio uspešan jer je Franc Ferdinand ubijen na ulicama Sarajeva, a više od 100 godina kasnije navijači Borca su iskoristili taj događaj. Pred navijačima Austrije koji su doputovali na meč iz Beča, pevali su i skandirali Gavrilu Principu!

BONUS VIDEO: