SVAKA ČAST

OVO MOŽE SAMO DINAMO! Nikoga nije prodao, a od TUĐIH igrača zaradio 13.000.000 evra!

Autor Milutin Vujičić

Dinamo iz Zagreba ponovo zaradio ogroman novac u prelaznom roku, a sada nikoga nije prodao.

Izvor: Profimedia/Jan Woitas/dpa

Dinamo iz Zagreba poznat je kao klub koji najbolje posluje u istočnom delu Evrope, ali opet su uspeli sami sebe da nadmaše. Ovog leta nisu imali još svoje poznate milionske prodaje, tek se očekuju, ali su zato od "tuđih" igrača zaradili novac koji će im pokriti najveći deo budžeta za predstojeću sezonu.

Prema pisanju hrvatskih medija, Dinamo će od transfera svojih bivših igrača - Matea Kovačića, Marcela Brozovića i Joška Gvardiola - inkasirati čak 13 miliona evra. Kako je to moguće? Zbog pametnog poslovanja, UEFA pravilnika i klauzula koje su stavljali u ugovore pri njihovom odlasku sa "Maksimira". Sve to doprinelo je da se Dinamo obogati i u godinama nakon što su daleko od kluba.

Mateo Kovačić je otišao još pre deset godina u Inter, a nakon transfera u Real Madrid i Čelsi, ovog leta stigao je u Mančester siti. Na osnovu UEFA fonda solidarnosti i procenta od transfera koji dobijaju klubovi koji su "napravili igrača", Dinamo će zaraditi 600.000 evra. Još više novca će zaraditi od Marcela Brozovića koji takođe dugo nije Dinamov igrač.

Otišao je davne 2015. godine u Inter, a tada je Dinamo u ugovor stavio klauzulu po kojoj će zaraditi 10 odsto od idućeg transfera. Dakle, ne samo da su tada zaradili 8 miliona evra, nego im sleduje i "kolač" od transfera u saudijski Al Nasr. Sjajni reprezentativac Hrvatske je uspeo da "izboksuje" ugovor života, a obradovao je i Dinamo koji će dobiti 1,8 miliona evra "na lepe oči", odnosno samo jer su znali kako da naprave ugovor.

Najveću dobit ostvariće od Joška Gvardiola koji će do kraja nedelje zvanično biti predstavljen u Mančester sitiju. Transfer je vredan oko 90 miliona evra, a deo ide i Dinamu. Kada je Gvardiol išao u Lajpcig za 20 miliona evra, dogovoreno je da Zagrepčani dobiju 15 odsto od "razlike" idućeg transfera, odnosno od 70 miliona evra. Po toj računici Dinamo je zaradio još 10,5 miliona evra.

Interesantno, to možda ne bude i poslednji novac koji će Dinamo zaraditi od "tuđih igrača" jer se spekuliše da bi do kraja leta mogao i Dani Olmo da promeni sredinu, gde takođe Zagrepčani imaju lepe procente.

BONUS VIDEO: