Fudbal

OVO JE POBEDA ZA SVE SRBE IZ KRAJINE: "Neki slave, a nama je to NAJGORI dan"

Autor Mladen Šolak

Kako je kapiten crno-belih posvetio veliku pobedu na dan godišnjice progona Srba.

Izvor: RTS1/Screenshot

Na dan godišnjice hrvatske operacije "Oluja", u kojoj je sa područja nekadašnje Republike Srpske Krajine proterano između 200 i 250.000 ljudi, fudbaleri Partizana pobedili su 2015. Steauu u borbi za Ligu šampiona. Posle meča, tadašnji kapiten crno-belih Stefan Babović posvetio je taj uspeh Srbima iz Krajine. "Hoću da kažem ono što smo držali u sebi i ja i igrači. Ovo je velika pobeda za Partizan, ali pobedu posvećujem svim Srbima iz Krajine, koji su naša braća, sestre i sve sveto što predstavlja srpski narod. Volimo ih, uz njih smo, uz stradale i njihove porodice. To je bila naša dodatna motivacija - dok neki slave to kao srećan dan, za nas je najgori dan u srpskoj istoriji. Hoću da kažem da saosećamo sa tim porodicama i da smo igrali danas za njih", rekao je Stefan Babović.

Operacijom Oluja završen je rat u Hrvatskoj, stotine hiljada izbeglica krenule su ka Srbiji sa područja Dalmacije, Like, Korduna... Sa druge strane, Hrvatska i ove godine slavi taj dan, sa centralnom proslavom u Kninu, glavnom gradu Republike Srpske Krajine, iz koga je tokom i nakon hrvatskog zauzimanja proterano većinski srpsko stanovništvo.

Na šatoru na glavnom gradskom trgu u Kninu, ove subote su obeležavanju Oluje prisustvovali predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik vlade Andrej Plenković, predsednik Sabora Gordan Jandroković...