Fudbal

ODAKLE JE PREZIME "GVARDIOL"? Sve o poreklu najskupljeg Hrvata u istoriji

Autor Mladen Šolak

Sve o poreklu hrvatskog fudbalera

Izvor: Profimedia

Hrvatski as Joško Gvardiol (21) potpisao je za Mančester siti posle višenedeljnih pregovora njegovog Lajpciga i šampiona Evrope. Ipak, na kraju je sve završeno na njegovo zadovoljstvo, a čak je i menadžer "građana" Pep Gvardiola duhovito rekao da Joško "ima lepo prezime", aludirajući na svoje.

Fudbalerovo prezime "Gvardiol" potiče iz Novigrada kod Zadra, gde je njegov otac i igrao fudbal. "U Zagrebu sam rođen, ali Novigrad mi je drugi dom", rekao je on posle povratka sa Svetskog prvenstva u Kataru, gde je učestvovao u osvajanju bronzane medalje. U Novigradu žive njegov deda Zvonimir i baka Milka, a i njegov otac Tihomir je takođe poreklom iz tog mesta. Majka mu se zove Sanja, a sestre Lorena i Franka.

Hrvatski lingvista Domagoj Vidović govorio je o poreklu Gvardiolovog prezimena. "Prezime Gvardiol, koje potiče iz Novigrada kod Zadra, dovodi se u vezu s romanskim glagolom guardare 'čuvati' te je srodno poznatom katalonskom fudbalskom prezimenu Gvardiola", rekao je on za "T portal".

"Prezime je Gvardiol endemsko prezime, tj. prezime čiji svi nositelji potiču iz zadarskog kraja. Godine 1948. svi su Gvardioli živeli u Novigradu. Danas ih ima i u Zagrebu, Zadru i na Dugome otoku, ali svi potiču iz Novigrada", dodao je on.

Od ovog leta, jedan Gvardiol živi i u Mančesteru, u koji je prešao u spektakularnom transferu od čak 90 miliona evra.

BONUS VIDEO: