IZNENAĐENJE

LALATOVIĆ "ŽRTVA" NOVOG PRAVILA UEFA! Svi se zbunili, ali zbog ovoga se NE PONAVLJA ŽREB!

Autor Milutin Vujičić

Od sada i timovi iz iste zemlje mogu da igraju u kvalifikacijama, odlučila UEFA.

Izvor: Profimedia

Današnji dan u Nionu rezervisan je za žrebove tri UEFA takmičenja. Prvo smo u podne videli parove poslednjeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona na kome je učestvovao TSC, potom je Čukarički dobio težak žreb u plej-ofu Lige Evrope, dok će od 14 časova i Partizan saznati ko ga to deli od grupne faze Konferencijske lige.

Ipak, navijači kraj "malih ekrana" najviše su ostali zbunjeni nepotrebno komplikovanim žrebom za Ligu Evrope gde je UEFA prvo podelila timove u četiri prioritetne grupe, dozvolila da se "dvojako žrebaju", a istovremeno smo videli presedan za koji se mnogima učinilo da je u pitanju greška i da bi sve moglo da se ponovi. To se desilo već po izvlačenju prvog para koji je spojio Zorju, novi tim Nenada Lalatovića, sa boljim iz duela Dnjepra i Slavije Prag.

Šta je neobično kod ovog para? Vrlo lako je moguće da će dva ukrajinska tima da se bore za jedno mesto u grupnoj fazi Lige Evrope, što nikada ne viđam u kvalifikacijama za UEFA takmičenja. Ipak, nema greške, UEFA je zbog nove reforme kvalifikacija objasnila da se ukida pravilo po kome ne mogu da se žrebaju dva tima iz iste zemlje.

Ove informacije objasnili su i uoči žreba, ali su zaboravili da ponove kada su zaista i spojeni ovi timovi, što je ostavilo prostora za spekulacije da li će se ceo postupak ponoviti, što ne bi bio prvi put kada je UEFA u pitanju (pre dve sezone ponovljen žreb za grupnu fazu Ligu šampiona). Zanimljivo, dozvolili su da igraju timovi iz istih zemalja, ali su na žrebu zabranili potencijalni duel timova iz Belorusije i Ukrajine, zbog političkih razloga.

Nenad Lalatović je tako na neki način bio "žrtva žreba", a ko god bio rival njegovog tima (Slavija Prag ili Dnjepar), neće mu biti lako jer je loše ušao u sezonu i doživeo dva poraza u prvenstvu Ukrajine.

  • Union Sen Žiloa - Lugano
  • Slavija Prag/Dnjepar - Zorja
  • Astana/Ludogorec - Ajaks
  • Žalgiris/Haken - Aberdin
  • LASK - Zrinjski/Brejdablik
  • Molde/Klaskvik - BATE Borisov/Šerif
  • Olimpija/Galatasaraj - Karabag/Helsinki
  • Slovan/Makabi - Rakov/Aris Limasol
  • AEK/Dinamo Zagreb - Kopenhagen - Sparta Prag

BONUS VIDEO: