Fudbal

POSLALI IM I REGISTRACIJE KOLA! Ubistvo je moglo da se izbegne? Evo šta kažu Hrvati!

Autor Nikola Lalović

Kako se navodi u saopštenju hrvatske policije sve bitne bezbedonosne informacije prosleđene su kako grčkoj, tako i srpskoj policiji.

Izvor: Profimedia

Ne smiruju se strasti posle tragedije u Atini kada su navijači Dinama "Bed Blu Bojsi" povredili više, a ubili jednu osobu u Atini u sukobima sa navijačima grčkog AEK-a. Do sada je uhapšeno preko 85 Hrvata, a među njima i navijač koji se sumnjiči za ubistvo, a utakmica je hitno odložena.

Sada se povodom cele situacije zvanično oglasila i hrvatska policija koja je istakla da je sve prikupljene informacije o kretanju navijača prosledila kolegama u Grčkoj. Takođe se u saopštenju pominje i Srbija, kao i Crna Gora, Albanija, Makedonija i Kosovo.

"Povodom više medijskih upita vezanih za učestvovanje hrvatskih državljana u izgredima u Grčkoj, obaveštavamo: Hrvatska policija je 4. avgusta 2023. godine sve prikupljene sigurnosno-interesantne informacije o navijačima koji bi se mogli uputiti u Grčku, putem međunarodnih kanala Europola i Interpola, dostavila grčkoj policiji, ali i policijama ostalih država koje se nalaze na ruti proputovanja (Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji i Kosovu). Naime, sigurnosna saznanja ovakve vrste razmenjuju se i s državama na očekivanoj trasi putovanja, a policija svake države zasebno procenjuje kako će postupiti u odnosu na saznanja koja su joj dostavljena. U sklopu međunarodne komunikacije, policija Crne Gore obavestila je policije država na daljnjoj trasi da je 7. avgusta između 03:00 i 06:00 sati na izlazu iz Crne Gore prema Albaniji detektovala 120 hrvatskih državljana u 21-om vozilu. U ovom trenutku nemamo povratnih informacija grčke policije o postupanjima prema hrvatskim državljanima te se prikupljaju obaveštenja radi utvrđivanja svih okolnosti", stoji u saopštenju hrvatske policije. 

Izvor iz hrvatske policije govorio je i o detaljima. "Nije bez razloga smenjeno sedam visokih rukovodilaca u grčkoj policiji. Na vreme su dobili podatke o kretanju navijačkih grupa koje bi mogle da prave nerede na utakmici, ali nisu preduzeli odgovarajuće mere. Mi u Hrvatskoj smo imali procenu da bi jedna grupa, uprkos zabrani, mogla otići u Atinu", rekao je i dodao da su huligani krenuli ka Grčkoj u više malih grupa i da su se sastali na izlazu iz Crne Gore, ka Albaniji.

"Crnogorci su im poslali čak i registracije automobila s kojima su išli u Grčku. Kada se dobije takva informacija, onda ne bi smelo biti puno problema. Stvar je samo u tome što će se učiniti - hoće li ih se pokupiti odmah na granici, zabraniti im ulazak u Grčku ili ih pustiti i imati pod kontrolom. Međutim, grčka policija ih je izgubila i našli su ih pred stadionom kada je već bilo kasno", kazao je "Jutarnjem" sagovornik MUP-a Hrvatske.

Uprkos tome što je UEFA zabranila navijačima Dinama da putuju u Atinu oni su otišli na gostovanje i napravili haos ispred stadiona AEK-a,. Zbog propusta u organizaciji i obezbeđivanju grada usledile su smene visokih zvaničnika grčke policije. 

BONUS VIDEO: